etusiulle artikkeli

JAA

Turvallista arkea

– Suunnittelen viikon ohjelman aika tarkkaan etukäteen, Saana Kaukoranta (oik) kertoo. Saanan henkilökohtainen
avustaja, SOLilainen Silja Tuisku toteaa, että tämä auttaa paljon avustajan työssä.

HENKILÖSTÖPALVELUT

Turvallista arkea

Saana Kaukoranta hankki henkilökohtaisen avustajan SOL Henkilöstöpalveluiden kautta. – Nyt voin olla turvallisin mielin, kun tiedän että saan aina apua. Lisäksi säästyy aikaa ja vaivaa, kun ei tarvitse itse tehdä rekrytointia.

Silja Tuisku on tehnyt pian vuoden verran töitä SOL Henkilöstöpalveluissa Saana Kaukorannan henkilökohtaisena avustajana. Kolmena päivänä viikossa ja joka toinen viikonloppu nuoret naiset laittavat yhdessä ruokaa, shoppailevat, saunovat, kulkevat kaupungilla – tekevät mitä milloinkin, sillä kahta identtistä työviikkoa ei avustajan työssä ole.

Kahta samanlaista työpäivää ei ole.

Silja löysi työnsä Internetistä ja tunsi avustajan tehtävät heti omakseen.

– Oma mummini on liikuntavammainen ja olen häntä hoitanut niin kauan kun muistan. Kun aloin koulun jälkeen hakea töitä, etsin niitä alalta, josta jotain tiedän, kertoo viime kevään ylioppilas.

Töiltä jää hyvin aikaa lukea yliopiston pääsykokeisiin. Tähtäimessä ovat logopedian opinnot. Puheterapian parissa on töitä luvassa, Silja tietää.

Siljan päivittäinen työaika vaihtelee puolestatoista tunnista neljään tuntiin maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin sekä joka toisena viikonloppuna. Muut päivät hoitaa Saanan toinen avustaja, nuori nainen hänkin.

SOL_Silja_Tuisku

– Avustajan työhön kuuluu oikeastaan kaikkea sitä, mitä kotona tehdään. Tärkeää on kuunnella tarkkaan avustettavan toivomukset, henkilökohtainen avustaja Silja Tuisku kertoo.

Saana on tyytyväinen siihen, että hänellä on kaksi, ihmisinä keskenään hieman erilaista avustajaa. 

– Tekemiset voi järjestää niin, että vaikkapa konserttiin menen sen kanssa, joka sellaisesta enemmän tykkää.

Silja ilmoittautuu pikemminkin koti-ihmiseksi. Niinpä esimerkiksi ruokahuolto hoituu lähinnä hänen kanssaan. Ruokaa tehdään yhdessä valmiiksi pakkaseenkin.

– Selaamme yhdessä Saanan keittokirjoja, ja hän haluaa aina jotain vähäkalorista, Silja kertoo.

– Silja tahtoisi laittaa makkararuokia, mutta minähän en makkaraa syö, Saana lisää.

– Puheenaiheemme polveilevat laidasta laitaan. Yhteiskunnalliset keskustelumme ovat välillä hyvinkin mielenkiintoisia, kuvailee Silja keskenään hyvin toimeen tulevien naisten keskinäistä vuorovaikutusta.

Aina saa apua

Saana on reilut kymmenen vuotta Siljaa vanhempi. Hän oli suunnilleen Siljan ikäinen, kun peräänajaja kolaroi auton, jonka kyydissä Saana istui. Henki säilyi, mutta seuraukset olivat vakavat.

– Leukani murskaantui, mutta muita niskavammoja minun ei virallisesti todettu saaneen. En siis ole virallisesti neliraajahalvaantunut, vaikka oireet ovat melko pitkälle samanlaiset kuin neliraajahalvaantuneilla, pyörätuolia ja rollaattoria liikkumisen apuna käyttävä Saana kertoo.

Aiemmin äitini ja kummitätini hoitivat avustajien palkkaamisen ja haastattelut. 

Saana on tyytyväinen siihen, että avustajien palkkaus on hoitunut SOL Henkilöstöpalvelujen kautta. Vaikka joskus syntyisi tilanne, että kumpikaan avustajista ei jostain syystä pääsisi paikalle, SOLin kautta tulee aina joku. Myös päivystys hätätilanteiden varalta on hoidossa.

– Aiemmin äitini ja kummitätini hoitivat avustajien palkkaamisen ja haastattelut. Se vaati paljon aikaa ja vaivaa, Saana kertoo.
Myös Silja kiittelee SOLia työnantajana.

– Minua stressaa vähemmän, kun tietää, että Saana saa aina apua, vaikka omalle kohdalle tulisi yllättävä este.

Avustajat voivat myös keskenään sopia työaikojaan. Tehdyt tunnit pitää vain päivittää SOL Nettiin. Sen käyttö on kätevää ja jos joskus on jotain kysyttävää, asiat selviävät puhelinsoitolla.

SOL_henkilokohtainenavustaja02_600

Lauantaisaunan jälkeen Saana Kaukoranta (edessä) ja Silja Tuisku nauttivat merinäköalasta.

Silja jatkaisi töitä mielellään myös opiskelujen ohella.

– Uskon, että Saanan kanssa olisi helppo sopia aikatauluista, jos opiskelut niin vaatisivat, miettii Silja tulevaa.

Puheenaiheemme polveilevat laidasta laitaan.

Haastattelun jälkeen Silja ja Saana aikovat käydä kaupassa ja laittaa ruokaa. Jonain toisena päivänä ohjelmassa on salilla käynti. Sinne Silja saattaa Saanan raitiovaunulla. Saanalla on oikeus vain 18 taksimatkaan kuukaudessa. Viikossa pari niistä kuluu aikuisopiston ruotsin tunneilla käymiseen.

Lauantain pääohjelma on saunassa käynti. Saanan valoisan asunnon oma sauna tarjoaa rentouttavan hetken myös avustajalle ja vilvoitella voi lasitetulla parvekkeella merinäköalasta nauttien. Samalla voi miettiä, mitä ensi viikolla tehdään.

TEKSTI: ANNAMARI IRANTO /KUVAT: VAULA AUNOLA

Vaivatonta asiointia

MinnaSavallampi_SOL

– Helsingin kaupungin sosiaaliviraston kanssa on tehty yhteistyötä jo useita vuosia, SOL henkilöstöpalveluiden palvelupäällikkö Minna Savallampi kertoo.
Vammaispalvelulaki antaa oikeuden käyttää henkilökohtaista avustajaa ja aikaisemmin avustettava joutui yleensä itse ottamaan työnantajan roolin.
– Nyt avustajan voi saada ostopalveluna palveluntuottajalta ja samalla välttyy rekrytoinnilta ja palkkaamiseen liittyvältä paperisodalta.
Savallampi toteaa, että SOLin Henkilöstöpalveluille avustajien välittäminen sopii mainiosti.
– Meillä on työntekijärekistereissämme jo valmiiksi hyvän palveluasenteen omaavia henkilöitä, joista voimme etsiä sopivat ehdokkaat avustettavalle. Ja koska avustajan työ on hyvin henkilökohtaista yleensä yksi ja sama työntekijä hoitaa avustettavaa. Toisinaan tulee kuitenkin tilanteita, että laajoista resusseistamme on suurta hyötyä avustettavalle, esimerkiksi, jos oma avustaja sairastuu, voimme järjestää sijaisen hänen tilalleen.
SOL välittää henkilökohtaisia avustajia tällä hetkellä pääkaupunkiseudun lisäksi Kuusamossa.

Hanki_elama_hanki_avustaja

Hanki elämä -kampanja

SOL Henkilöstöpalvelut kuuluu valtakunnalliseen Assistentti.info-verkostoon, joka kampanjoi vuoden 2014 aikana teemalla Hanki elämä. Kampanjan tavoitteena on lisätä tietoa vammaisen ihmisen oikeudesta saada henkilökohtaista apua.

  • Jos kunta hankkii vammaisen tarvitseman avun ostopalveluna, avustajan voi palkata SOL Henkilöstöpalvelujen kautta.
  • Hanki elämä -kampanja korostaa, että monen vammaisen ihmisarvoinen elämä on kiinni päivittäisestä avusta.
  • Kampanjan kohderyhmänä ovat paitsi apuun oikeutetut, myös kuntien sosiaalityöntekijät, jotka päättävät avun tarpeesta tapauskohtaisesti.

TEKSTI ANNAMARI IRANTO // KUVAT VAULA AUNOLA

www.assistentti.info

LUE LISÄÄ AIHEESTA

1 2 3 4

half-moon
Maalareita, koneistajia, lasittajia, pakkaajia, toimihenkilöitä…

Maalareita, koneistajia, lasittajia, pakkaajia, toimihenkilöitä…

Kaskipuu on käyttänyt vuokratyövoimaa vuosia. Perheyrityksen tehtaanjohtaja Matti Kämäräinen toteaa, että SOLin valtteja on nopea reagointi ja asioiden ennakoiminen.

half-moon
Juhlahumua Tuurissa

Juhlahumua Tuurissa

SOL 25 – Vesa Keskinen 50. Kesäistä, rentoa yhdessäoloa Kyläkaupalla, jonne Keskinen kerää nyt maailman suurinta sarjakuvakokoelmaa – miljoonaa Aku Ankkaa.

half-moon
Henkilöstöpalvelujen upea kasvuloikka

Henkilöstöpalvelujen upea kasvuloikka

SOL Henkilöstöpalveluista tuli viime vuonna yksi alan suurimmista valtakunnallisesti toimivista yrityksistä. – Liikevaihtomme kasvoi yli 60 prosenttia. Upeaa on myös se, että liki 100 prosenttia uusista ja vanhoista asiakkaistamme pitää palveluamme hyvänä tai erinomaisena, toimitusjohtaja Niilo Kemppe toteaa.

half-moon
Nauretaan samoille asioille

Nauretaan samoille asioille

Else Gamst-Nielsen avustaa Pirkko ja Veli Juhani Palmia arjen rutiineissa. Aiemmin he toimivat itse avustajiensa työnantajina, nyt SOL toimii työnantajana ja hoitaa paperityöt sekä lomasijaiset.

half-moon
SOL välittää henkilökohtaisia avustajia

SOL välittää henkilökohtaisia avustajia

–Työntekijät valitaan huolella, hyvän fiiliksen pitää olla molemminpuolista, henkilöstöneuvottelija Johanna Aaltonen sanoo.

half-moon
Hyvällä asenteella

Hyvällä asenteella

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri vastaa yli puolen Suomen sairaanhoidosta. SOL Henkilöstöpalveluiden kautta on saatu osaavia tekijöitä monenlaisiin töihin jo vuosien ajan.