etusiulle artikkeli

JAA

Ortonilla palvellaan 24/7

– Meille tärkeintä on palvelujen kokonaisvaltainen manageeraus niin, että on yksi toimija, jonka kanssa asioita voidaan
käydä läpi ja parantaa esimerkiksi kustannustehokkuutta, Ortonin hallintopäällikkö Jari Kannisto sanoo.

PALVELURATKAISUT, KIINTEISTÖPALVELUT, TURVALLISUUSPALVELUT

Ortonilla palvellaan 24/7

Toiminta sairaalaympäristössä edellyttää erityisosaamista. Invalidisäätiö Ortonin ja SOLin yhteistyössä kiinteistöhuolto- ja turvallisuuspalvelut täydentävät kustannustehokkaasti toisiaan.

SOL on hoitanut Invalidisäätiö Ortonin kiinteistöhuoltoa Helsingin Ruskeasuolla jo yli 15 vuoden ajan. Kohta viisi vuotta palvelusopimukseen ovat kuuluneet myös sairaala-alueen ilta- ja yöaikaiset turvallisuuspalvelut. Tällainen palvelukokonaisuus takaa asiakkaalle ympärivuorokautisen läsnäolon kohteessa.

Pitkäaikainen yhteistyö ja henkilöstön vähäinen vaihtuvuus ovat sairaalalle turvallisuustekijöitä.

– Kun kiinteistöhuollon työaika päättyy alkuillasta, turvapuolella tullaan töihin. Jos sen jälkeen ilmenee jokin ongelma talotekniikassa, vartiointitehtävissä oleva henkilö voi kuvan välityksellä kysyä neuvoa SOLin päivystyksestä. Sieltä asia voidaan korjata etäohjauksella tai lähettää apua paikalle, Ortonin hallintopäällikkö Jari Kannisto kuvailee.

Myös palvelujohtaja Mari Suomalainen SOLista kehuu kiinteistöhuollon ja vartioinnin synergiaa.

– Meillä on aika paljon ”silmiä” kohteessa kellon ympäri huomioimaan asioita sekä kiinteistön kuntoon että turvallisuuteen liittyen. Nämä kaksi osa-aluetta auttavat toisiaan välittämällä tietoa akuuteista tilanteista, vaikka ne eivät kuuluisi omalle osaamisalueelle.
Asiakkaan näkökulmasta asiointi yhden toimijan kanssa on helpompaa kuin monen.

– Meille tärkeintä on palvelujen kokonaisvaltainen manageeraus niin; että on yksi toimija, jonka kanssa asioita voidaan käydä läpi palavereissa ja parantaa esimerkiksi kustannustehokkuutta, Kannisto sanoo.

Vartijan toimenkuva kehittyy

Ortonin palvelusopimus SOLin kanssa käsittää kaiken talotekniikan, huollon ja ulkoalueiden kunnossapidon sekä yöaikaisen vartioinnin. Potilasturvallisuudesta öisin vastaava vartija tekee muutakin kuin suoraan vartiointiin liittyviä tehtäviä.

– Alueella on kolme asuinkiinteistöä, joiden avainten hallinta ja tarvittaessa ovien aukaisut hoitaa yöpäivystäjä. Hänen toiminta-aikanaan sairaalaan tulee myös tavaralähetyksiä, jolloin vartija toimii käytännössä aulavahtimestarina. Tehtävä on painottumassa aulapalvelujen suuntaan. Asiakaspalvelu korostuu jatkossa, Jari Kannisto kertoo.

Hän korostaa sekä kiinteistönhuollon että vartioinnin edellyttävän hyvää perehtyneisyyttä toimintaan sairaalaympäristössä.
– Ammattitaitovaade on korkeampi kuin normikohteessa. Se on tässä selkeä erityispiirre.

Pitkäaikainen yhteistyö ja henkilöstön vähäinen vaihtuvuus ovat sairaalalle turvallisuustekijöitä.

– Meillä kiinteistöhuollossa yli 15 vuotta sitten aloittaneet henkilöt ovat edelleen SOLin palveluksessa. Se takaa hyvän varahenkilöjärjestelmän loma-aikoinakin, koska he tuntevat kohteen valmiiksi. Se on meille erinomainen asia, Kannisto kiittelee.

Tulossa on iso remontti

Ortonin sairaala-alueella SOLin turvapalvelujen piirissä on kaikkiaan kuusi kiinteistöä. Päärakennuksena on 30 000 kerrosneliömetrin kokoinen sairaala, mutta alueella on asuinkiinteistöjen ohella myös kuntoutuksen ja ammattiopiston toimintoja sekä apuvälineitä ja proteeseja valmistava tuotantolaitos.

Monessa toimipisteessä Uudellamaalla toimivalle Keskuspuiston ammattiopistolle valmistuu uusi oppilaitos Leppävaaraan, jonne opiston toiminnot muuttavat Ruskeasuolta.

– Ensi vuonna saneeraamme päärakennuksessa kaksi siipikokonaisuutta, yhteensä viisi tuhatta neliömetriä, muuhun käyttöön, Jari Kannisto kertoo.

Aiemmin Invalidisäätiö Ortonin pääkiinteistö on ollut kokonaan säätiön omilla toimijoilla, mutta jo nyt sinne on tullut ulkopuolisia vuokralaisia.

– Toimintoja mukautetaan siihen, että talossa on erilaisia terveydenhuollon toimijoita. Tavoitteena on luoda uudenlainen terveyden ja hyvinvoinnin keskus Orton Terveyspuisto, josta asiakas saa monipuolisia palveluja saman katon alta.

Yksi kehitysprojekti liittyy koko Ortonin alueen jätehuoltoon, joka suunnitellaan uuden jätelainsäädännön mukaiseksi.

– Siinä on SOLin asiantuntemus mukana. Sairaalassa syntyy kaikkia jätetyyppejä, myös kudosjätteitä. Jätehuollon kehitysprojekti kattaa kaiken alueelle tulevan ja täältä poistuvan tavaran, Kannisto kertoo.

SOL_Orton02

Ortonin iltatiimiläisiä. Palveluvastaava Lauri Lehikoinen (vas.) ja Jonna Suominen. Palveluesimies Tony Mattsson käväisee usein paikan päällä.

Olen ylpeä tiimistäni

Palveluesimies Tony Mattsson on vastannut toiminnasta sujuvuudesta Ortonilla jo parin vuoden ajan. Ammattivartija on ollut SOLilla töissä vuodesta 2012 ja on suorittanut työn ohella myös turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinnon.

– Siirryin tähän tehtävään Ylen kohde-esimiehen työstä ja olen viihtynyt erittäin hyvin. Parasta on ollut, kun olen saanut käyttää ammattitaitoani ja kehittää kohteen toimintoja yhteistyössä asiakkaan kanssa.

– Orton on iso kokonaisuus, missä pitää ottaa huomioon erilaiset ihmiset. Sairaalassa käy myös julkisuuden henkilöitä, joten salassapitoasiat korostuvat. Tiloissa toimii myös Keskuspuiston ammattiopisto, joten alueella liikkuu myös opiskelijoita.

– Meidän vartijamme ovat erittäin joustavia ja alan ammattilaisia. He selviävät haasteellisistakin tilanteista. Voin todella sanoa olevani heistä ylpeä.

Tony Matsson toimii palveluohjaajana myös Hartwall Areenalla. Vapaa-ajalla hän harrastaa Brasilialaista Jiu-jitsua

– Yritän myös nähdä kavereitani mahdollisimman paljon.

Orton

SOL Turvallisuuspalvelut

SOL Kiinteistöpalvelut

teksti: Juha Peltonen
kuvat: Timo Porthan

LUE LISÄÄ AIHEESTA

1 2 3 4 5 6 7

half-moon
Hartwall Arenalle kelpaa vain paras

Hartwall Arenalle kelpaa vain paras

– Asiakkaamme nauttivat meillä viihteen ensiluokkaisia elämyksiä ja lähtökohdan pitää siis kaikessa muussakin olla huippulaatu, 20-vuotisjuhlia viettävän Hartwall Arenan toimitusjohtaja Kimmo Kivisilta toteaa.

half-moon
Juhlahumua Tuurissa

Juhlahumua Tuurissa

SOL 25 – Vesa Keskinen 50. Kesäistä, rentoa yhdessäoloa Kyläkaupalla, jonne Keskinen kerää nyt maailman suurinta sarjakuvakokoelmaa – miljoonaa Aku Ankkaa.

half-moon
Asuntomessuilla työskentelee SOLin iloinen messuryhmä

Asuntomessuilla työskentelee SOLin iloinen messuryhmä

Mikkelissä vietetään tänään vuoden 2017 Asuntomessujen avajaisia. Viime vuonna Seinäjoella järjestetyt Asuntomessut houkuttelivat kaikkiaan 130 000 kävijää ihastelemaan uusia kauniita koteja ja Mikkeliin odotetaan saman verran vieraita.

half-moon
Siisteys hellii hotellivieraita

Siisteys hellii hotellivieraita

– Jos hotellissa ei ole siistiä, ei auta vaikka seinät olisivat kullatut. SOL on hoitanut Scandic-hotelliemme siivousta toimintansa alusta alkaen 1990-luvulta ja sopeutuu ketterästi tarpeiden vaihteluihin, varatoimitus- ja talousjohtaja Jouko Liimatainen sanoo.

half-moon
Yhteistyö tuottaa tuloksia

Yhteistyö tuottaa tuloksia

Huikean suosittu Holiday Club Katinkulta houkuttelee vieraitaan monipuolisilla palveluilla ja majoitusvaihtoehdoilla – hotellilla, lomahuoneistoilla tai loma-asunnoilla. SOL on huolehtinut siivouksesta lomakeitaassa jo vuodesta 2004 alkaen ja tänä keväänä yhteistyötä on laajennettu aamiaispalveluun. 

half-moon
Ekoteot vaativat paneutumista

Ekoteot vaativat paneutumista

SOL on tehnyt hyviä ja velvoittavia sitoumuksia nykyisiä ja tulevia sukupolvia ajatellen.
- Otamme ympäristö- ja vastuullisuusasiat tosissamme joka päivä, SOLin ympäristövastaava Paula Haanpää toteaa.