etusiulle artikkeli

JAA

Ekoteot vaativat paneutumista

SOL25, ILMIÖT, KIINTEISTÖPALVELUT, PESULAPALVELUT, SIIVOUSPALVELUT, YHTEISKUNTA

Ekoteot vaativat paneutumista

SOL on tehnyt hyviä ja velvoittavia sitoumuksia nykyisiä ja tulevia sukupolvia ajatellen. - Otamme ympäristö- ja vastuullisuusasiat tosissamme joka päivä, SOLin ympäristövastaava Paula Haanpää toteaa.

SOL on sitoutunut monin tavoin ympäristö- ja vastuullisuusasioista huolehtimiseen ja niiden jatkuvaan parantamiseen.

SOL_Paula_haanpaa_003

– Asiakkaillemme on tärkeää, että toimintamme on ympäristöystävällistä ja läpinäkyvää, Paula Haanpää kertoo.

– Käytössämme on maailman tunnetuin ISO 14000 -ympäristöjärjestelmämalli ja olemme mukana Ympäristöministeriön kestävän kehityksen Sitoumus 2050 -hankkeessa. Lisäksi osallistumme useisiin erilaisiin yksittäisiin hankkeisiin, kuten Muoviton viikko ja tekstiilinkierrätyspalveluun, SOLin ympäristövastaava Paula Haanpää kertoo.

– Olemme myös mukana Telaketju-hankkeessa yhdessä muun muassa VTT:n ja Tekesin kanssa pohtimassa erilaisia poistotekstiilien hyödyntämismalleja.

Kaikille ympäristöasioille on määritelty selvät tavoitteet SOLin omassa ympäristöohjelmassa, jonka toteutumista seurataan vuosittain.

– Ja siitä, että ympäristöasiat pysyvät esillä arjen keskelläkin, pitävät huolen piiriemme ympäristövastaavat.

Saamme ajantasaista tietoa toiminnoista ja niiden kehittämisestä verkkopohjaisen ympäristöauditointisovelluksen kautta.
 
– Useilla asiakkaistamme on käytössään esimerkiksi Green Office -ympäristöjärjestelmä ja heille on tärkeää, että myös meidän toimintamme on ympäristöystävällistä ja läpinäkyvää.

Sitoumus 2050 katsoo Suomen tulevaisuuteen

Sitoumus 2050 koskee laaja-alaisesti kaikkea toimintaa. Ympäristöasioiden lisäksi siinä on myös tasa-arvoon, sosiaalisiin arvoihin ja koulutukseen liittyviä tavoitteita, Paula Haanpää kertoo.

– Mietimme kokonaisia työuria, aina siitä kun työntekijä tulee töihin siihen asti, kun hän jää eläkkeelle. Laajalla koulutusohjelmallamme on tässä tärkeä rooli.

Monikulttuurisena työnantajana SOLilla on myös konkreettisia tavoitteita maahanmuuttajien kotoutumisesta ja työurien kehittymisestä.

Työhyvinvointi ja -turvallisuus kulkevat käsi kädessä ympäristöasioiden kanssa.

– Meillä on täällä töissä työntekijöitä yli 40 eri maasta ja pidän sitä suurena rikkautena. Eri kulttuuritaustoista tulevia työntekijöitä on paljon niin palveluvastaavina kuin esimiehinä.

Vastuullinen Kesäduuni hankkeessakin SOL on ollut mukana jo vuosia.

– Kaikkien työntekijöiden hyvinvointi on meille tärkeää.

Työhyvinvointi ja -turvallisuus ovat myös molemmat tärkeitä arvoja ja kulkevat usein käsi kädessä ympäristöasioiden kanssa.

– Esimerkiksi kun luovuimme kokonaan jo aikoja sitten ponneaineiden käytöstä, teimme samalla sekä ekoteon että pääsimme eroon työturvallisuusriskistä. Tämä koskee myös esimerkiksi pesuaineita eli, samalla kun siirryimme vähemmän haitallisten ympäristöystävällisten tuotteiden ja pesuaineannostelijoiden käyttöön, myös henkilökunnan altistumiset vähenivät.

Ekoteot syntyvät yksityiskohdista

Ennen uusien koneiden tai laitteiden hankintaa niiden koko elinkaari selvitetään aina valmistajan tehtaalta alkaen.
 
– Myös käytönaikaisesta huolloista huolehditaan hyvin. Esimerkiksi huonokuntoiset akut voivat olla sähkösyöppöjä ja me vielä käytämme asiakkaan maksamaa sähköä niiden lataamiseen. Elinkaaren päässä taas tarkistamme ennen koneen romuttamolle lähettämistä, voisiko koneen vielä korjata tai saisiko siitä varaosia.

SOL-ja-Kamp-Group-kampanjoivat-muovittomuuden-puolesta_vaaka

Palveluvastaava Kaja Kivilaan pitää kestomateriaalista tehtyjä säkkejä parempina, koska ne ovat kestävämpiä kuin muoviset.

– Pesuloissa uusimme kokoajan konekantaa ja vanhojen per-pesukoneiden tilalle asennetaan uusia ympäristöystävällisiä hiilivetykoneita.

Hankintojen ympäristöarviointi koskee kaikkia tavaroita ja materiaaleja.

Ympäristöarviointi koskee kaikkia tavaroita ja materiaaleja.

– Käytämme myös paljon kierrätysmateriaaleja, esimerkiksi kestosäkkimme ja moppipussimme on valmistettu kierrätysmuovipulloista valmistetusta uusiokankaasta. Ja hotellien palveluvastaavien ”Make my bed collection” – mallisto taas toteutettiin pääosin ympäristöystävällisistä, pitkäikäisistä Ecostep kankaista.

Ympäristöarviointia tehdään työn suunnittelussa joka päivä.

– Tämä koskee meitä kaikkia. Esimerkiksi kiinteistöhuollossa mietitään jätteiden käsittelyä ja siivouksessa pesuaineiden tarkkaa annostelua. Kaikki ajoreitit suunnitellaan tarkkaan ja henkilökuntaa myös koulutetaan taloudelliseen ajamiseen.

ajetaan_vahennila_paastoilla

Palvelupäällikkö Pekka Lindh kehuu kaasuauto Skoda Octaviaa, jota hän on testannut työajoissa jo jonkin aikaa.

Ympäristöystävällisiä pesuaineita on kehitetty jo pidempään yhdessä kotimaisen Kiilto Cleanin kanssa.

– Puhdistusaineiden haittoja on saatu merkittävästi vähennettyä ja kehitystyötä tehdään koko ajan. Puhdistusainevalikoimamme on tarkkaan harkittu ja tällä hetkellä 85 prosenttia käyttämistämme aineista on ympäristömerkittyjä. Yhteistyössä Kiillon kanssa kehitetyillä omilla puhdistusaineillamme on kaikilla joutsenmerkki.

– Kaikkien pesu- ja puhdistusaineiden oikea annostelu myös tärkeää.

Oma innovaatio säästää pesuloissa

Uusi-keksinto-saastaa-luontoa-ja-rahaa_vaaka

Uuden idean keksijät SOL Pesulapalveluiden laatu- ja kehitysvastaava Kati Talikka ja ja SOLin huoltoteknikko Kimmo Suutari uskovat, että tulevaisuudessa peräti 90 prosenttia vedestä voidaan kierrättää.

SOLin henkilökunnan sitoutumisesta ympäristöarvoihin kertoo, se että ideoita asioiden parantamiseen tulee omasta talosta.

– Henkilökuntammehan tuntee työmme parhaiten ja kannustamme heitä ideointiin, Paula Haanpää sanoo.

– Meidän omat pesula-alan ammattilaisemme keksivät esimerkiksi, että kemiallisen pesun jälkeen koneen jäähdyttämiseen käytettävä puhdas vesi, joka ei ole koskaan tekemisissä pyykkien eikä pesuaineiden kanssa, voidaan ottaa talteen ja käyttää uudelleen vesipesussa. Näin säästetään sekä vettä että veden lämmittämiseen kuluvaa energiaa, koska vesi on jo valmiiksi lämmennyt 40-60 asteiseksi.

Idea eteni nopeasti toteutukseen asti.

– Uutta keksintöä jalostettiin yhdessä laitevalmistajan kanssa, joka myös innostui asiasta. Vedenkierrätysjärjestelmä on nyt jo käytössä useissa pesuloissamme, ja se asennetaan kaikkiin uusiin pesuloihimme.

SOL Vastuullisuus

Teksti: Vaula Aunola // Kuvat: Kati Latva-Panula, Timo Porthan, Vaula Aunola

LUE LISÄÄ AIHEESTA

1 2 3 4

half-moon
Liisa Jorosen johtamisopit loivat SOLin menestyksen

Liisa Jorosen johtamisopit loivat SOLin menestyksen

Ihminen haluaa tehdä työnsä mahdollisimman hyvin, ja hänelle on annettava siihen mahdollisuus ilman turhaa byrokratiaa ja kahlitsevia sääntöjä. Liisa Jorosen johdolla 25 vuotta sitten käyttöön otetut johtamisen opit toimivat edelleen SOLin menestyksen peruspilareina.

half-moon
Oikeat kysymykset

Oikeat kysymykset

Toimitusjohtaja Juhapekka Joronen toteaa pääkirjoituksessaan, että SOL oli jo alkuaikoinaan erittäin poikkeava yritys ja edelläkävijä monissa asioissa. 

half-moon
Anu Eronen Sol

Solisevaa kovuutta

Jos et tee hyvää laatua, niin ei sitä pelkällä hymyllä pärjää. – Meidän piti kehittää mittareita niin laatua kuin asiakastyytyväisyyttä varten, jotta voitiin tehdä tulosta, Anu Eronen toteaa.

half-moon
Monimuotoisuus rikastuttaa

Monimuotoisuus rikastuttaa

– Maahanmuuttajat ovat meille voimavara. He tuovat iloa ja rikkautta työyhteisöön, SOLEMOn toimitusjohtaja Peppi Kaira sanoo.

half-moon
SOLin oppivuodet maailmalla

SOLin oppivuodet maailmalla

– Paljon se on ottanut, mutta paljon antanutkin, toteaa Juhapekka Joronen hymyillen ja lisää, että suunta otetaan sinne, missä perheyrityksen arvot toimivat.

half-moon
Aurinkoisuus valloitti meidät

Aurinkoisuus valloitti meidät

– Meillä oli punaiset kassit, joissa säilyttää tavaroitaan ja istumapaikan sai valita vapaasti. Sihteerejä ei palkattu ja taloushallinto vastasi suoraan toimitusjohtajalle. Täällä laukkasi vieraita tätä menoa ihmettelemässä, Anu Eronen kertoo.