etusiulle artikkeli

JAA

Klaidis Ahvenainen opiskeli esimieheksi

Muutaman laivalla tehdyn työvuoden jälkeen Klaidis Ahvenainen suoritti siivoustyönohjaajan erikoisammattitutkinnon ja toimi sen jälkeen myös kouluttajana. Sitten avautui sijaisuuden kautta mahdollisuus kokeilla esimiestyötä.

SOL25, SIIVOUSPALVELUT

Klaidis Ahvenainen opiskeli esimieheksi

Palveluesimies Klaidis Ahvenaisen toi Suomeen rakkaus ja samalla ravintola-ala vaihtui siivoukseen. Nykyään hän toimii Silja Linen tiimin esimiehenä.

Tallinnan Suomen suurlähetystön naapurista löytyvä ravintola Pikk Jalk oli Klaidis Ahvenaisen työpaikka silloin, kun romanssi syttyi.

– Nykyinen mieheni kävi liikematkoilla Tallinnassa ja piipahti siellä usein syömässä, Klaidis kertoo hymyillen.

Naimisiin he menivät muutaman vuoden seurustelun jälkeen vuonna -99 ja vuotta myöhemmin hän sai lopulta muuttoluvan.

– Matkustaminen oli siihen aikaan tosi hankalaa ja viisumijonossa kului tuntikausia. Nythän Tallinnaan pääsee parissa tunnissa ja käymme siellä aika usein sukulaisia ja tuttavia tapaamassa. Ja ihanat lapsenlapseni kyläilevät meillä. Heidän kanssaan vietetty aika onkin aivan omaa luokkaansa.

 

Kansainväliseen meininkiin

Suomesta piti löytyä töitä ja Klaidis pääsi laivalle siivoamaan.

– Suomen kieltä taitamattomalle tämä oli hyvä vaihtoehto, koska työkielenä on englanti. Laivoillahan eri kansalaisuudet ovat aina tehneet töitä yhdessä ja nykyinen työyhteisömme on todella monikulttuurinen.

Muutaman laivalla tehdyn työvuoden jälkeen hän suoritti siivoustyönohjaajan erikoisammattitutkinnon ja toimi sen jälkeen myös kouluttajana. Sitten avautui sijaisuuden kautta mahdollisuus kokeilla esimiestyötä.

– Olin jo sivusilmällä katsellut esimiesten työskentelyä, hän nauraa.

Kaikki sujui hyvin, minkä huomasivat myös Klaidiksen esimiehet Aila Forström ja Sari Crnobreg

– He saivat minut houkuteltua esimiesvalmennukseen vuonna 2009. Se ei ollut ollenkaan helppoa, kun suoritin tutkinnon työn ohessa ja suomenkielikin tuotti silloin vielä hankaluuksia. Nyt olen kuitenkin ylpeä itsestäni ja kiitollinen siitä tuesta, mitä sain silloin sekä heiltä että opettajiltani.

 

Olemme kaikki tärkeitä

Esimiehenä Klaidis painottaa hyvän työilmapiirin merkitystä.

– Se on kaiken perusta ja kaikki me olemme yhtä tärkeitä. Muistan hyvin miten itse aikanaan vaikutuin siitä, miten ystävällisesti minua kuunneltiin, kun hain SOLille töihin. Toimintatavat olivat muutenkin aivan erilaiset kuin mihin olin tottunut. Tunnelma oli rento ja esimiehelle saattoi puhua vapaasti.

Tällä hetkellä hän vastaa Silja Linen Helsingin terminaalin yli sadan hengen tiimistä yhdessä Jani Korhosen kanssa. He molemmat ovat viihtyneet työssään jo yli kymmenen vuotta.

– Emmekä ole mitään harvinaisuuksia. Tästä kansainvälisessä laivan ilmapiiristä tykätään. Meillä on paljon työntekijöitä, jotka ovat olleet täällä töissä yli kymmenen vuotta ja kesätyöntekijöitäkin on aina tulossa tungokseen asti, Klaidis toteaa.

teksti ja kuva: Vaula Aunola

Lue myös: 

Sanna Peltola kartoitti Lappia

Asiakkaan kiitokset lämmittävät Tuula Partasta

LUE LISÄÄ AIHEESTA

1 2 3 4

half-moon
Liisa Jorosen johtamisopit loivat SOLin menestyksen

Liisa Jorosen johtamisopit loivat SOLin menestyksen

Ihminen haluaa tehdä työnsä mahdollisimman hyvin, ja hänelle on annettava siihen mahdollisuus ilman turhaa byrokratiaa ja kahlitsevia sääntöjä. Liisa Jorosen johdolla 25 vuotta sitten käyttöön otetut johtamisen opit toimivat edelleen SOLin menestyksen peruspilareina.

half-moon
Oikeat kysymykset

Oikeat kysymykset

Toimitusjohtaja Juhapekka Joronen toteaa pääkirjoituksessaan, että SOL oli jo alkuaikoinaan erittäin poikkeava yritys ja edelläkävijä monissa asioissa. 

half-moon
Anu Eronen Sol

Solisevaa kovuutta

Jos et tee hyvää laatua, niin ei sitä pelkällä hymyllä pärjää. – Meidän piti kehittää mittareita niin laatua kuin asiakastyytyväisyyttä varten, jotta voitiin tehdä tulosta, Anu Eronen toteaa.

half-moon
Monimuotoisuus rikastuttaa

Monimuotoisuus rikastuttaa

– Maahanmuuttajat ovat meille voimavara. He tuovat iloa ja rikkautta työyhteisöön, SOLEMOn toimitusjohtaja Peppi Kaira sanoo.

half-moon
SOLin oppivuodet maailmalla

SOLin oppivuodet maailmalla

– Paljon se on ottanut, mutta paljon antanutkin, toteaa Juhapekka Joronen hymyillen ja lisää, että suunta otetaan sinne, missä perheyrityksen arvot toimivat.

half-moon
Aurinkoisuus valloitti meidät

Aurinkoisuus valloitti meidät

– Meillä oli punaiset kassit, joissa säilyttää tavaroitaan ja istumapaikan sai valita vapaasti. Sihteerejä ei palkattu ja taloushallinto vastasi suoraan toimitusjohtajalle. Täällä laukkasi vieraita tätä menoa ihmettelemässä, Anu Eronen kertoo.