etusiulle artikkeli

JAA

Maalareita, koneistajia, lasittajia, pakkaajia, toimihenkilöitä…

– SOL etsii jo valmiiksi resursseja meille eli he pystyvät vastaamaan nopeasti tarpeisiimme, Kaskipuun tehtaanjohtaja Matti Kämäräinen sanoo. SOLilainen aluejohtaja Kirsi Ala-aho on tehnyt rekrytointeja jo vuosia.

SOL25, HENKILÖSTÖPALVELUT

Maalareita, koneistajia, lasittajia, pakkaajia, toimihenkilöitä…

Kaskipuu on käyttänyt vuokratyövoimaa vuosia. Perheyrityksen tehtaanjohtaja Matti Kämäräinen toteaa, että SOLin valtteja on nopea reagointi ja asioiden ennakoiminen.

Kaskipuun ovi- ja ikkunatehtailla SOLilaiset tekevät samoja töitä kuin omatkin työntekijät niin tehdashallissa kuin asiakaspalvelussakin. Vuokratyöntekijöitä on käytetty jo kymmenisen vuotta ja tehtaanjohtaja Matti Kämäräinen kertoo sen helpottavan asioita monin tavoin.

"Keikkatyöntekijöitä on myös siirtynyt palkkalistoillemme vakituisesti."

– Saamme sitä kautta helposti osaavia sairaslomatuuraajia ja pystymme reagoimaan ketterästi sesonkivaihteluihin. Joulukuusta maaliskuuhun on yleensä hiljaisempaa, huhtikuussa vauhti kiihtyy ja toukokuussa ajetaan jo täysillä. Kesälomatuuraajat otetaan siis jo hyvissä ajoin oppiin.

Vuokratyövoiman käyttö keventää selkeästi kuormaa palkkahallinnossa.

– Vuokratyöntekijät myös tulevat töihin valmiiksi vaatetettuina mukanaan henkilökohtaiset suojavarusteet.

– Jokaisella työpisteellä on vastuuhenkilö, joka kouluttaa uuteen työpisteeseen.

SOL_Kaskipuu002

Kaskipuulla pidetään tärkeänä, että kumppani tuntee tuotannon työvaiheet. SOLilainen Vili Mäensivu Kaskipuun tuotantolinjalla.

Kämäräinen arvostaa kumppanin saavutettavuutta ja reagointinopeutta.

– SOL etsii jo valmiiksi resursseja meille eli he pystyvät vastaamaan nopeasti tarpeisiimme. Mielestäni heillä on ammattimainen ja oikea ote rekrytointiin.

Oikeita ihmisiä, oikeisiin hommiin

Kaskipuulla pidetään tärkeänä, että kumppani tuntee tuotannon työvaiheet ja tarpeet.

– Meille ei tulla vain töihin vaan saamme juuri oikeat ihmiset kuhunkin tehtävään. Näistä keikkatyöntekijöistä osa on myös siirtynyt meidän palkkalistallemme vakituisesti.

Yhteistyötä tehdään myös suorarekrytoinnissa.

– Kun haemme hyvää osaajaa töihin, SOL hoitaa hakuprosessin ja me teemme sitten vain lopullisen valinnan.

– Olemme myös toimineet päinvastoin. Esimerkiksi haimme useita tilaustallentajia omalla ilmoituksella ja haastatteluun kutsutuilta kysyimme sitten, että voivatko he aloittaa työt SOLin palkkalistoilla ja se sopi heille.

Arkitapaamisten lisäksi muutaman kerran vuodessa istutaan pitämään laatupalaveria.

– Silloin laitetaan hymynaamat paikoilleen ja välillä tuntuu, että oikein etsimällä etsitään jotain parannuskohteita. Ja kyllähän sitä sitten jotain pientä aina löydetään ja laitetaan nekin asiat sitten kuntoon.

SOL_Kaskipuu003

Kaskipuun remonttikauppa kasvaa huimaan tahtiin

Ovi- ja ikkunatoimitusten lisäksi Kaskipuu tarjoaa myös kuluttajille ja taloyhtiöille energiatehokkuutta parantavia saneerauspalveluja.

- Näillä molemmilla on kysyntää ja ne ovat nyt kovassa kasvussa.

- Aikaisemmin asiakkaitamme olivat lähinnä talotehtaat, rautakaupat, rakennusliikkeet ja muut jälleenmyyjät. Nyt olemme rakentaneet koko maan kattavan organisaation palvelemaan yksityisiä kotitalouksia ja taloyhtiöitä ovi- ja ikkunaremonteissa.

- Viime vuoden liikevaihtomme oli 50 miljoonaa ja tämän vuoden ennuste on 70 miljoonaa ja ensi vuodelle on kaavailtu 90 -100 miljoonan liikevaihtoa.

Yksi myyntivalteista on kotimaisuus.

– Sillä on merkitystä varsinkin kuluttaja-asiakkaille. Toki meillä on Ylikiimingin ja Viitasaaren lisäksi tehdas Latviassa, mutta siellä valmistetaan pääsääntöisesti tuotteita vietäväksi Ruotsiin ja muihin Pohjoismaihin.

Kirsi-Ala_Aho

Rekrytointityö palkitsee

Kaskipuusta tuli SOLin asiakas, kun nykyään SOLin aluejohtajana toimiva Kirsi Ala-Aho vaihtoi aikanaan työpaikkaa.

- Olin tehnyt Kirsin kanssa yhteistyötä jo aiemmin ja kun hän vaihtoi yritystä tuli meistäkin SOLin asiakkaita, Kaskipuun tehtaanjohtaja Matti Kämäräinen toteaa.

Pohjoisen maatilan tyttö, markkinointimerkonomi Kirsi Ala-Aho löysi henkilöstövuokrauksen alakseen jo 2000-luvun alussa.

– Silmät aukesivat, kun asuin välillä Helsingissä ja huomasin siellä henkilöstövuokrausfirmoja. Muuttaessani sitten takaisin Ouluun marssin henkilöstövuokrausfirman ovesta sisään ja sain töitä. Ensin olin vuokratyöntekijänä parissa kohteessa ja sitten minusta tuli toimihenkilö.

SOLilainen Kirsistä tuli vuonna 2009, kun hän aloitti palvelupäällikkönä ja myöhemmin samana vuonna hänet nimitettiin palvelujohtajaksi.

– Ja kaikki tietävät, etten aio vaihtaa paikkaa, hän hymyilee.

– SOL Henkilöstöpalveluissa on erittäin vahva yhteishenki ja yhteen hiileen puhaltava porukka. Meillä on mukavaa töissä ja uskon, että se myös näkyy ulospäin.

Kirsi pitää työtään erittäin palkitsevana eikä kahta samanlaista työpäivää tule vastaan.

– Paras palaute on se, kun löytää oikean työntekijän asiakkaalle ja sopivan työn sen tekijälle. On mukavaa nähdä, miten tyytyväisiä ihmiset silloin ovat. Saan myös tutustua hyvin erilaisiin toimialoihin, mikä on mielenkiintoista. Sydäntäni lähellä on aina ollut erityisesti raskas teollisuus, josta aloitin. Isäni oli timpuri ja hitsari, ja alkuvuosina sainkin häneltä monta hyvää neuvoa.

– Huolehdimme omistamme ja työntekijöidemme kehittymistä on myös ihana seurata. Joskus on käynyt myös niin, että aiemmin meillä töissä olleesta SOLilaisesta on tullut meidän asiakkaamme, kun hän on edennyt urallaan. Toisinaan olemme myös työllistäneet samoista perheistä useampiakin perheenjäseniä.

Henkilöstövuokraus on vuosien saatossa muuttunut monin tavoin.

– Alan imago on parantunut huomattavasti. Henkilöstöpalveluyritysten Liitolla on ollut tässä suuri rooli eikä kenellekään enää tarvitse selittää, mistä oikein on kysymys. Työntekijät myös tietävät, että noudatamme työehtosopimuksia aivan kuten muutkin työnantajat.

SOL tarjoaa työntekijöilleen mahdollisuuden suorittaa eri ammattitutkintoja työn ohella opiskellen. Kirsi suoritti muutama vuosi sitten yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon.

– Minusta tuntuu, että tärkein anti minulle tuli henkilöstöjohtamisen osuudesta ja osaan myös tulkita lukuja vielä paremmin. Voin sanoa, että ilman näitä opintoja en olisi sitä, mitä nyt töissäni olen. Tärkeää on myös kollegoiden tuki. Tutustuimme hyvin opintojen aikana ja nyt tiedän keneltä kannattaa mitäkin asiaa kysyä.

Vapaa-aikanaan Kirsi lataa akkuja urheilemalla, myös lukeminen ja kaikki sisustukseen sekä kotiin liittyvät asiat kiinnostavat.

– Keväällä aloitin yhteistyön personal trainerin kanssa. Kivaa ja tehokasta, sillä vaikka olen liikkunut paljon ennenkin, saan nyt paljon monipuolisemmat ohjelmat. Hän myös tietää mitä pitää syödä ja milloin. Se on tärkeää varsinkin työssä, missä istutaan paljon auton ratissa ja työpäivät ovat epäsäännöllisiä.

www.kaski.fi

SOL Henkilöstöpalvelut

LUE LISÄÄ AIHEESTA

1 2 3 4

half-moon
Liisa Jorosen johtamisopit loivat SOLin menestyksen

Liisa Jorosen johtamisopit loivat SOLin menestyksen

Ihminen haluaa tehdä työnsä mahdollisimman hyvin, ja hänelle on annettava siihen mahdollisuus ilman turhaa byrokratiaa ja kahlitsevia sääntöjä. Liisa Jorosen johdolla 25 vuotta sitten käyttöön otetut johtamisen opit toimivat edelleen SOLin menestyksen peruspilareina.

half-moon
Oikeat kysymykset

Oikeat kysymykset

Toimitusjohtaja Juhapekka Joronen toteaa pääkirjoituksessaan, että SOL oli jo alkuaikoinaan erittäin poikkeava yritys ja edelläkävijä monissa asioissa. 

half-moon
Anu Eronen Sol

Solisevaa kovuutta

Jos et tee hyvää laatua, niin ei sitä pelkällä hymyllä pärjää. – Meidän piti kehittää mittareita niin laatua kuin asiakastyytyväisyyttä varten, jotta voitiin tehdä tulosta, Anu Eronen toteaa.

half-moon
Monimuotoisuus rikastuttaa

Monimuotoisuus rikastuttaa

– Maahanmuuttajat ovat meille voimavara. He tuovat iloa ja rikkautta työyhteisöön, SOLEMOn toimitusjohtaja Peppi Kaira sanoo.

half-moon
SOLin oppivuodet maailmalla

SOLin oppivuodet maailmalla

– Paljon se on ottanut, mutta paljon antanutkin, toteaa Juhapekka Joronen hymyillen ja lisää, että suunta otetaan sinne, missä perheyrityksen arvot toimivat.

half-moon
Aurinkoisuus valloitti meidät

Aurinkoisuus valloitti meidät

– Meillä oli punaiset kassit, joissa säilyttää tavaroitaan ja istumapaikan sai valita vapaasti. Sihteerejä ei palkattu ja taloushallinto vastasi suoraan toimitusjohtajalle. Täällä laukkasi vieraita tätä menoa ihmettelemässä, Anu Eronen kertoo.