etusiulle artikkeli

JAA

Kaukana kaivoksella

SIIVOUSPALVELUT

Kaukana kaivoksella

Boliden Kevitsan kaivokselta on monta poronkusemaa lähimpään taajamaan. Palveluntoimittajien on siis eräretkeilijän tavoin suunniteltava tarkkaan työssä tarvittava henkilöstö ja kalusto.

Sopimusneuvottelija Krista Stauffer kertoo, että kaivoksella kaikkien palvelujen toimittajien pitää sitoutua yrityksen ehtoihin, etenkin tiukkoihin turvallisuus- ja ympäristövaatimuksiin. 

– Näin vaativassa ympäristössä tietyt rutiinit ja käytännöt on omaksuttava osaksi päivittäistä työtä, jottei vahinkoja pääse koskaan syntymään siivouksen tason kuitenkaan kärsimättä. Koska kaivoksen alue on laaja ja olosuhteet muuttuvat koko ajan, hyvin toimiva kommunikaatio on yksi tärkeimmistä tekijöistä.

SOL siivoaa Boliden Kevitsan kaivoksella monenlaisia tiloja.

– Olosuhteet vaihtelevat normaaleista toimistotiloista pölyävään korjaamo- ja tehdasympäristöön sekä kemikaalivaraston kautta avolouhoksen haastaviin olosuhteisiin, joista puuttuu muun muassa juokseva vesi ja jonne ei ilman saattajaa ole kenelläkään ulkopuolisella mitään asiaa.

Jokainen alueella työskentelevä henkilö käy läpi turvaperehdytyksen ennen töiden aloittamista, jotta hän osaa liikkua ja työskennellä turvallisesti.

– Kypärät, turvakengät, suojalasit, kuulosuojaimet ja pölymaskit ovat siivoojiemme vakiovaruste, osalle porukasta myös moottorimaskit ja henkilönostimet ovat tulleet tutuiksi.

Poronkusema on matka, jonka poro kykenee kulkemaan virtsaamatta. Eläin ei pysty virtsaamaan vauhdissa ja liian pitkä juoksuttaminen voi aiheuttaa sille halvaustilan. Poromiesten perimätiedon mukaan kusemaväli on enimmillään 7,5 kilometriä.

Tarkkaan harkiten

Krista Stauffer korostaa, että pohjoinen sijainti ja pitkät välimatkat asettavat omat haasteensa palvelun toimittajille.

– Kohteisiin on perehdyttävä huolella ennen työn aloittamista, jotta osataan mitoittaa henkilöstö ja kalusto oikein tarpeita vastaavaksi. Osaavaa henkilöstöä pitää löytyä myös esimerkiksi sairaslomatuurauksiin.

– Eikä täältä tietenkään kannata lähteä hakemaan kesken päivän jotain mahdollisesti puuttuvaa varustetta, kun edestakaista ajoa lähimpään kauppaankin tulee yli 80 kilometriä.

– Suljetulle alueelle ei voi myöskään tulla kuka vain tuomaan mitä vain milloin vain, sillä portista ei pääse sisään ilman vierailua isännöivän henkilön ennakkoilmoitusta ja valvontaa tai alueella liikkumiseen oikeuttavaa turvaperehdytystä.

stauffer_makinen_sol

– Palveluiden sujuvuudella on meille suuri merkitys, totevat Boliden sopimusneuvottelija Krista Stauffer ja talouspäällikkö Jarno Mäkinen.

Sujuvuus on laatua

Alihankintasopimuksia hoidetaan Bolidenillä tiimityönä.

– Käytännön asioista vastaa meillä hallintokoordinaattori Pia Kastinen. Hän tarkkailee ympäristöä ja ottaa vastaan palautetta omilta työntekijöiltämme päivittäin. Hän myös tekee SOLin palvelupäällikön Anne Määtän kanssa Insta-kierrokset säännöllisesti. Teknisestä puolesta vastaa talouspäällikkömme Jarno Mäkinen ja minun vastuullani on sopimuksen kaupallinen ja sopimustekninen puoli, Krista Stauffer sanoo.

– Kerran kuukaudessa pidämme sitten SOLilaisten kanssa palveluntasoseurantapalaverin, jossa käydään läpi mahdollisia ongelmakohtia ja sitä, miten ne on ratkaistu.

Tämän lisäksi noin kerran vuodessa toteutetaan laajempi arviointi.

– Sisäisessä toimittaja-arvioinnissa haastatellaan omaa henkilökuntaa ja verrataan tuloksia urakoitsijoihin sovellettaviin kriteereihimme. Arviointi sisältää jonkin verran käytännön asioita, muun muassa Insta-kierrosten tulokset, mutta huomioi myös turvallisuuspoikkeamaraportit, laskutuksen, tarjouspyyntöjen käsittelyn ja muun kaupallisen puolen eli palveluiden sujuvuuden, eli paljon enemmän kuin pelkästään siivouksen lopputuloksen.

Stauffer kertoo, että siivottava alue kasvaa hiljalleen koko ajan ja se vaatii jatkuvaa oppimista ja sopeutumista puolin ja toisin.

– Muun muassa kommunikaatiossa ja muutamissa käytännöissä on meillä vielä jonkin verran hiomisen varaa, mutta varmasti selviämme niistä.

Kevitsan esiintymä löydettiin vuonna 1987 ja se on yksi suurimmista mineraalilöydöistä Suomessa kautta aikojen. Ruotsalainen Boliden osti Kevitsan avolouhoksen kesäkuussa 2016 kanadalaiselta First Quantumilta.

500 metriä syväksi suunniteltu avolouhos tuottaa malmirikastetta, joka sisältää kuparia, nikkeliä, platinaa ja palladiumia. Rikaste toimitetaan Bolidenin Harjavallan sulattoon ja ulkoisille asiakkaille. Laitokseen kuuluu kaivos ja rikastamo, jotka on molemmat otettu käyttöön vuonna 2012. Kaivoksella työskentelee 380 työntekijää ja 200 itsenäistä yrittäjää.

Teksti Vaula Aunola Kuvat Jukka Tarkiainen ja Boliden

SOL Siivouspalvelut

Boliden Kevitsa

LUE LISÄÄ AIHEESTA

1 2 3 4 5 6 7 ... 11 »

half-moon
Johtajat vaihtoivat duunia

Johtajat vaihtoivat duunia

Original Sokos Hotel Pasilan ja Helsingin Vaakunan johtaja Mika Mustasilta tempaisi syksyllä International Housekeeping viikolla ja tarttui kerroshoitajan hommiin yhdessä Pasilan hotellipäällikkö Jani Hintikan kanssa. – Kerroshoitajat ovat arjen sankareita, joiden työpanos on hotellin menestyksen kannalta aivan ehdoton juttu.

half-moon
Klaidis Ahvenainen opiskeli esimieheksi

Klaidis Ahvenainen opiskeli esimieheksi

Palveluesimies Klaidis Ahvenaisen toi Suomeen rakkaus ja samalla ravintola-ala vaihtui siivoukseen. Nykyään hän toimii Silja Linen tiimin esimiehenä.

half-moon
Aina tarvitaan se viimeinen silaus

Aina tarvitaan se viimeinen silaus

Palvelupäällikkö Anne Määttä on pyörittänyt Rukakeskuksen siivoustoimintaa sopimuksen alusta alkaen. Määttä on kuusamolainen, ja niin ovat monet muutkin SOLin palkkalistoilla Rukalla ja Kuusamossa olevat.

half-moon
Puolitoista miljoonaa palvelumahdollisuutta

Puolitoista miljoonaa palvelumahdollisuutta

SOL on hoitanut Messukeskuksen siivouksen ja ulkoalueiden hoidon vuodesta 2008. – Sykähdyttävä palvelu on asiakkaan huomioimista yli oman toimenkuvan, halli- ja turvallisuuspäällikkö Pertti Mörö toteaa.

half-moon
Pohjois-Karjalan lempeä jättiläinen

Pohjois-Karjalan lempeä jättiläinen

SOL on tehnyt yhteistyötä Pohjois-Karjalan Osuuskaupan kanssa jo yli 15 vuoden ajan huolehtimalla siisteydestä myymälöissä, ravintoloissa ja ABC-liikenneasemilla. Eri kohteissa työskentelee yli 60 SOLilaista.

half-moon
Heinon Tukku Jari Korhonen

Yhteistyö käynnistyi suunnitteluvaiheessa

Heinon Tukku avasi Kuopioon Suomessa ainutlaatuisen kalan ja hevi-tuotteiden toimitustukun ja tuotantolaitoksen. SOL oli jo suunnitteluvaiheessa mukana projektissa.