etusiulle artikkeli

JAA

Mikrobit vaativat puhtautta

VTT:n SOLilaisia. Palveluesimies Lena Rosenström (vas.), välinehuoltaja Sayuri Hayashi, työpaikkaohjaaja Svitlana Maslova ja välinehuoltaja Elena Golota. Osalla meistä oli välinehuoltajan koulutus jo ennestään ja muut ovat opiskelleet SOLin ja Amiedun järjestämässä oppisopimuskoultuksessa ammattiin, Rosenström sanoo.

SIIVOUSPALVELUT, PALVELURATKAISUT

Mikrobit vaativat puhtautta

Välinehuolto on VTT:n tutkimusprosessien kannalta kriittistä toimintaa. Epäpuhtaudet voivat pahimmillaan tuhota vuosien tutkimustyön tulokset.

VTT päätti ostaa välinehuollon ulkopuoliselta toimittajalta viisi vuotta sitten. 

– Yhteistyömme SOLin kanssa on sujunut mainiosti, Teknologian tutkimuskeskuksen laatuasiantuntija Hannele Sweins toteaa.

– Kertoohan sen jo sekin, että nyt on menossa jo toinen sopimuskausi.

Päätimme keskittyä omaan osaamiseemme.

Ulkoistamisen syyt olivat selvät.

– Päätimme keskittyä omaan osaamiseemme eli tutkimustoimintaan ja samalla pystyimme vähentämään hallinnollisia töitä.

VTT:llä tehtävän bioteknisen tutkimuksen avulla pyritään esimerkiksi korvaamaan teollisuudessa käytettäviä vaikeita kemiallisia prosesseja. 

– Osa projekteistamme on asiakasprojekteja muun muassa elintarviketeollisuudelle ja lisäksi teemme paljon esimerkiksi EU:n tai TEKES:n rahoittamaa julkisrahoitteista tutkimusta.

– Ja kaikki toiminta on tietenkin luottamuksellista.

Välinehuollolla on kriittinen rooli työnkulussa.

HanneleSweinsVTT

– SOL sai siis palkkalistoilleen meidän kokeneet välinehuoltajamme ja ovat sen jälkeen sitten rekrytoineet uusia osaajia, Teknologian tutkimuskeskuksen laatuasiantuntija Hannele Sweins kertoo.

– Tutkimustoiminnassamme käytetään paljon mikrobeja, jotka ovat hyvin herkkiä ja kuolevat helposti, jos niitä yritetään kasvattaa epäpuhtaissa astioissa. Jos näin kävisi, saattaisimme menettää jopa vuosien tutkimustyön tulokset.

– Steriiliys on siis meille tärkeää, mutta sen lisäksi asioiden pitää olla vapaita kaikista ainejäämistä. Pesuohjelmamme ovatkin sen takia jopa pitempiä kuin sairaaloissa käytettävät, koska meillä on enemmän huuhteluita. 

Vankkaa ammattitaitoa tarvitaan

Hannele Sweins korostaa, että välinehuoltajilta vaaditaan tiukkaa osaamista.

– Projektit vaihtelevat ja välinehuoltajat keskustelevat tutkijoiden kanssa siitä, minkälaisia aineita tarvitaan kunkin tutkimuksen välineistön puhdistamiseen. Pitkän kokemuksen pohjalta he tietävät heti astian nähdessään, millaisen käsittelyn se vaatii.

– Koko prosessin läpivienti eli esikäsittely, pesu, kuivaaminen, pakkaus ja sterilointi saattaa toisinaan viedä parikin vuorokautta. Välinehuoltajien on siis suunniteltava työn kulkunsa tarkasti ja lisäksi tilanteet vaihtelevat päivittäin.

Ulkoistamista helpotti se, että silloin VTT:n palkkalistoilla olleet välinehuoltajat siirtyivät SOLin palvelukseen.

– SOL sai siis palkkalistoilleen meidän kokeneet välinehuoltajamme ja ovat sen jälkeen sitten rekrytoineet ja kouluttaneet uusia osaajia. Perusvaatimuksena kaikille tulijoille on välinehuoltajan ammattitutkinto ja sen lisäksi tarvitaan paljon työpaikkakohtaista ohjausta. Kaikki toimintatavat on tietenkin myös hyvin dokumentoitu.

sayuri_hayashi

Muualla voidaan kiirehtiä, mutta välinehuoltajat tekevät töitä hitaasti ja tarkasti. -Jokainen astia tarkistetaan perusteellisesti pesun jälkeen, Sayuri Hayashii sanoo.

Prosesseja valvotaan tarkasti

Säännöllisiä tarkastuksia työn ohessa tehdään testilapuilla.

– SOLilaiset kiinnittävät niitä astioihin pesun ajaksi. Niiden avulla voimme arvioida pesun tehokkuutta.

– Meillä on noin kerran kuukaudessa tapaamisia SOLilaisten kanssa ja näissä palavereissa käydään läpi myös laatuasioita.

Kerran vuodessa parinkymmenen tuhannen arvoiset pesukoneet myös testataan puolueettomalla labquality-testillä.

– Siinä koeputken pohjalle kiinnitetään proteiinipitoista materiaalia ja ne pestään pesuaineella ja ilman. Kokeeseen osallistuu useita laboratorioita, joiden tuloksista tehdystä yhteenvedosta saamme tiedon siitä, miten tehokkaita omat koneemme ja pesumenetelmämme ovat.

teksti: Vaula Aunola kuvat: Antero Aaltonen

VTT

SOL Palveluratkaisut

LUE LISÄÄ AIHEESTA

1 2 3 4 5 6 7 ... 11 »

half-moon
Sairaalan kumppanina

Sairaalan kumppanina

SOL huolehtii Tampereen yliopistollisen sairaalan ei-hoidollisten tilojen puhtaudesta. – Hyvään kumppanuuteen kuuluu mielestäni aktiivinen vuoropuhelu, Taysin vastuualuejohtaja Hannele Heino toteaa.

half-moon
Joutsenmerkin arvoista hotellisiivousta

Joutsenmerkin arvoista hotellisiivousta

SOL sai Joutsenmerkin hotellisiivouksen toimialalle ensimmäisenä Suomessa. Arvostetun Pohjoismaisen ympäristömerkinnän hakeminen oli yksi Sitoumus 2050 -ympäristöohjelman lupauksista.

half-moon
Pesula potenssiin kymmenen

Pesula potenssiin kymmenen

Valtakunnallisesti palvelevan SOL Yrityspesulan käytävillä kiiltää pitkä rivi erilaisia pesukoneita ja jälkikäsittelyhallin täyttävät monenlaiset laitteet. Tuhannet tekstiilit puhdistuvat päivittäin ammattilaisten huomassa.

half-moon
Evirassa osataan varautua kaikkeen

Evirassa osataan varautua kaikkeen

– Laboratoriotiloissa vaaditaan erityisosaamista myös SOLilaisilta ja vaikka he ovat toisen yrityksen palkkalistoilla, ovat he olennainen osa meidän tiimiämme, Eviran turvallisuuspäällikkö Kari Paunonen toteaa.

half-moon
Johtajat vaihtoivat duunia

Johtajat vaihtoivat duunia

Original Sokos Hotel Pasilan ja Helsingin Vaakunan johtaja Mika Mustasilta tempaisi syksyllä International Housekeeping viikolla ja tarttui kerroshoitajan hommiin yhdessä Pasilan hotellipäällikkö Jani Hintikan kanssa. – Kerroshoitajat ovat arjen sankareita, joiden työpanos on hotellin menestyksen kannalta aivan ehdoton juttu.

half-moon
Klaidis Ahvenainen opiskeli esimieheksi

Klaidis Ahvenainen opiskeli esimieheksi

Palveluesimies Klaidis Ahvenaisen toi Suomeen rakkaus ja samalla ravintola-ala vaihtui siivoukseen. Nykyään hän toimii Silja Linen tiimin esimiehenä.