etusiulle artikkeli

JAA

Mikrobit vaativat puhtautta

VTT:n SOLilaisia. Palveluesimies Lena Rosenström (vas.), välinehuoltaja Sayuri Hayashi, työpaikkaohjaaja Svitlana Maslova ja välinehuoltaja Elena Golota. Osalla meistä oli välinehuoltajan koulutus jo ennestään ja muut ovat opiskelleet SOLin ja Amiedun järjestämässä oppisopimuskoultuksessa ammattiin, Rosenström sanoo.

SIIVOUSPALVELUT, PALVELURATKAISUT

Mikrobit vaativat puhtautta

Välinehuolto on VTT:n tutkimusprosessien kannalta kriittistä toimintaa. Epäpuhtaudet voivat pahimmillaan tuhota vuosien tutkimustyön tulokset.

VTT päätti ostaa välinehuollon ulkopuoliselta toimittajalta viisi vuotta sitten. 

– Yhteistyömme SOLin kanssa on sujunut mainiosti, Teknologian tutkimuskeskuksen laatuasiantuntija Hannele Sweins toteaa.

– Kertoohan sen jo sekin, että nyt on menossa jo toinen sopimuskausi.

Päätimme keskittyä omaan osaamiseemme.

Ulkoistamisen syyt olivat selvät.

– Päätimme keskittyä omaan osaamiseemme eli tutkimustoimintaan ja samalla pystyimme vähentämään hallinnollisia töitä.

VTT:llä tehtävän bioteknisen tutkimuksen avulla pyritään esimerkiksi korvaamaan teollisuudessa käytettäviä vaikeita kemiallisia prosesseja. 

– Osa projekteistamme on asiakasprojekteja muun muassa elintarviketeollisuudelle ja lisäksi teemme paljon esimerkiksi EU:n tai TEKES:n rahoittamaa julkisrahoitteista tutkimusta.

– Ja kaikki toiminta on tietenkin luottamuksellista.

Välinehuollolla on kriittinen rooli työnkulussa.

HanneleSweinsVTT

– SOL sai siis palkkalistoilleen meidän kokeneet välinehuoltajamme ja ovat sen jälkeen sitten rekrytoineet uusia osaajia, Teknologian tutkimuskeskuksen laatuasiantuntija Hannele Sweins kertoo.

– Tutkimustoiminnassamme käytetään paljon mikrobeja, jotka ovat hyvin herkkiä ja kuolevat helposti, jos niitä yritetään kasvattaa epäpuhtaissa astioissa. Jos näin kävisi, saattaisimme menettää jopa vuosien tutkimustyön tulokset.

– Steriiliys on siis meille tärkeää, mutta sen lisäksi asioiden pitää olla vapaita kaikista ainejäämistä. Pesuohjelmamme ovatkin sen takia jopa pitempiä kuin sairaaloissa käytettävät, koska meillä on enemmän huuhteluita. 

Vankkaa ammattitaitoa tarvitaan

Hannele Sweins korostaa, että välinehuoltajilta vaaditaan tiukkaa osaamista.

– Projektit vaihtelevat ja välinehuoltajat keskustelevat tutkijoiden kanssa siitä, minkälaisia aineita tarvitaan kunkin tutkimuksen välineistön puhdistamiseen. Pitkän kokemuksen pohjalta he tietävät heti astian nähdessään, millaisen käsittelyn se vaatii.

– Koko prosessin läpivienti eli esikäsittely, pesu, kuivaaminen, pakkaus ja sterilointi saattaa toisinaan viedä parikin vuorokautta. Välinehuoltajien on siis suunniteltava työn kulkunsa tarkasti ja lisäksi tilanteet vaihtelevat päivittäin.

Ulkoistamista helpotti se, että silloin VTT:n palkkalistoilla olleet välinehuoltajat siirtyivät SOLin palvelukseen.

– SOL sai siis palkkalistoilleen meidän kokeneet välinehuoltajamme ja ovat sen jälkeen sitten rekrytoineet ja kouluttaneet uusia osaajia. Perusvaatimuksena kaikille tulijoille on välinehuoltajan ammattitutkinto ja sen lisäksi tarvitaan paljon työpaikkakohtaista ohjausta. Kaikki toimintatavat on tietenkin myös hyvin dokumentoitu.

sayuri_hayashi

Muualla voidaan kiirehtiä, mutta välinehuoltajat tekevät töitä hitaasti ja tarkasti. -Jokainen astia tarkistetaan perusteellisesti pesun jälkeen, Sayuri Hayashii sanoo.

Prosesseja valvotaan tarkasti

Säännöllisiä tarkastuksia työn ohessa tehdään testilapuilla.

– SOLilaiset kiinnittävät niitä astioihin pesun ajaksi. Niiden avulla voimme arvioida pesun tehokkuutta.

– Meillä on noin kerran kuukaudessa tapaamisia SOLilaisten kanssa ja näissä palavereissa käydään läpi myös laatuasioita.

Kerran vuodessa parinkymmenen tuhannen arvoiset pesukoneet myös testataan puolueettomalla labquality-testillä.

– Siinä koeputken pohjalle kiinnitetään proteiinipitoista materiaalia ja ne pestään pesuaineella ja ilman. Kokeeseen osallistuu useita laboratorioita, joiden tuloksista tehdystä yhteenvedosta saamme tiedon siitä, miten tehokkaita omat koneemme ja pesumenetelmämme ovat.

teksti: Vaula Aunola kuvat: Antero Aaltonen

VTT

SOL Palveluratkaisut

LUE LISÄÄ AIHEESTA

1 2 3 4 5 6 7 ... 9 »

half-moon
Hartwall Arenalle kelpaa vain paras

Hartwall Arenalle kelpaa vain paras

– Asiakkaamme nauttivat meillä viihteen ensiluokkaisia elämyksiä ja lähtökohdan pitää siis kaikessa muussakin olla huippulaatu, 20-vuotisjuhlia viettävän Hartwall Arenan toimitusjohtaja Kimmo Kivisilta toteaa.

half-moon
Siisti kesäduuni laivalla

Siisti kesäduuni laivalla

Taru Kortelainen on jo kolmatta kesää SOLin laivatiimissä. Hän pelaa jääpalloa ja on jo edustanutkin Suomea MM-kisajoukkueessa. – Joukkuepeleissä pelataan joukkueelle, ei itselle. Olen huomannut, että tämä toimii myös töissä.

half-moon
Asuntomessuilla työskentelee SOLin iloinen messuryhmä

Asuntomessuilla työskentelee SOLin iloinen messuryhmä

Mikkelissä vietetään tänään vuoden 2017 Asuntomessujen avajaisia. Viime vuonna Seinäjoella järjestetyt Asuntomessut houkuttelivat kaikkiaan 130 000 kävijää ihastelemaan uusia kauniita koteja ja Mikkeliin odotetaan saman verran vieraita.

half-moon
Minuuttipeliä Seutulassa

Minuuttipeliä Seutulassa

Samaan aikaan, kun lomalaiset kiinnittävät turvavyönsä, SOL lentokenttätiimi valmistautuu ja on yleensä jo portilla vastassa. Tarkkaa aikataulutusta vaativaa lentokoneiden siivousta ohjataan palkitulla mobiilijärjestelmällä.

half-moon
Siisteys hellii hotellivieraita

Siisteys hellii hotellivieraita

– Jos hotellissa ei ole siistiä, ei auta vaikka seinät olisivat kullatut. SOL on hoitanut Scandic-hotelliemme siivousta toimintansa alusta alkaen 1990-luvulta ja sopeutuu ketterästi tarpeiden vaihteluihin, varatoimitus- ja talousjohtaja Jouko Liimatainen sanoo.

half-moon
Hyvärilä ostaa osaamista

Hyvärilä ostaa osaamista

Hyvärilän Nuoriso- ja matkailukeskus valitsi kumppanikseen SOLin. Aiemmin siivouspalvelut hoidettiin omin voimin. – Heiltä löytyy vahvempaa alan osaamista, kuin meiltä itseltämme, toimitusjohtaja Jason Koukku sanoo tyytyväisenä.