etusiulle artikkeli

JAA

Pohjois-Karjalan lempeä jättiläinen

– SOL on kasvanut meidän kasvumme mukana ja yhteistyössä olemme ratkaisseet eteen tulleita haasteita, Prisman johtaja Petteri Väyrynen sanoo.

SIIVOUSPALVELUT

Pohjois-Karjalan lempeä jättiläinen

SOL on tehnyt yhteistyötä Pohjois-Karjalan Osuuskaupan kanssa jo yli 15 vuoden ajan huolehtimalla siisteydestä myymälöissä, ravintoloissa ja ABC-liikenneasemilla. Eri kohteissa työskentelee yli 60 SOLilaista.

Joensuun ylpeys, Pohjois-Karjalan Osuuskaupan Prisma sijaitsee 6-tien kainalossa. Komea hypermarket rakennettiin 1989 monen paikallisen mielestä aivan väärään paikkaan, keskelle korpea, kauaksi kaupungin keskustasta.

Joensuun Prisma on Suomen toiseksi suurin.

– Nykyisin olemme kuitenkin suurien väylien äärellä ja ympärille on noussut kaupallinen keskus, Prisman johtaja Petteri Väyrynen kuvailee

Joensuun Prisma on 35000 neliömetrin myyntipinta-alallaan Suomen toiseksi suurin Prisma. Edelle kirii vain Helsingin Kannelmäki 46500 neliöllään.

Siisteys kuuluu jokaiselle

Isossa talossa tapahtuu koko ajan. Päivän aikana myymälään puretaan kymmeniä lavallisia tavaraa, ulko-ovia on paljon ja ilmavirrat kiertävät taloa. Jos siivous ei toimi, se huomataan minuuteissa.

SOL_Prisma02

Prisman palveluesimies Hannu Turunen ja palveluvastaava Laura Sorri pitävät paikat puhtaana.

– Pölyä saattaa ilmavirtojen vaikutuksesta tulla esiin hyllyjen alta, vaikka juuri olisi siivottu. Siisteyden ylläpitäminen on todella haastavaa, ja se edellyttää myös omalta henkilökunnaltamme osallistumista. Ei voida ajatella, että meillä on vain myyjien työt ja siivoojien työt, vaan jokaisen on osallistuttava niin siisteyden, kuin turvallisuuden ylläpitämiseen. Yksikin maahan pudonnut ostoskuitti tai pala muovia voi aiheuttaa asiakkaan kaatumisen, Petteri Väyrynen muistuttaa.

SOL on huolehtinut Prisman siivouksesta alusta lähtien. Vakituisesti tavaratalossa työskentelee kymmenkunta SOLilaista ja kiireisimpiin aikoihin, kuten jouluun ja erikoispyhiin varaudutaan lisäämällä tekijöitä.

– Olemme kasvaneet jokaisella vuosikymmenellä. Ensimmäinen laajennus tehtiin jo kaksi vuotta avajaisten jälkeen, suurin laajennus toteutettiin 2008 ja vuonna 2013 rakennettiin Rauta-Prisma, Väyrynen kertoo.

– SOL on kasvanut meidän kasvumme mukana ja yhteistyössä olemme ratkaisseet eteen tulleita haasteita. Olen tyytyväinen yhteistyöhön, asiat ovat toimineet hyvin.

Päivittäiskaupassa eletään murroksen aikaa

PKO toimii vähittäiskaupan alalla 10 kunnan alueella, Lieksasta Kesälahdelle ja Outokummusta Ilomantsiin.

– Erityisesti aukioloaikojen muutokset ja verkkokaupan tulo näkyvät toiminnassamme. Olemme tehneet rohkeasti monia ratkaisuja ja pysyneet niiden avulla alueen markkinan yleistä kehitystä paremmassa vauhdissa, vähittäiskaupan toimialajohtaja Henrik Härkönen sanoo.

Harkonen_SOL

Kaupassa on eletty viime vuodet muutoksen ja murroksen aikaa, vähittäiskaupan toimialajohtaja Henrik Härkönen sanoo.

Aukioloaikoja sorvattaessa PKO kysyi suoraan asiakkailtaan, miten he toivovat omaa markettiansa pidettävän auki.

– Saimme yli 3000 vastausta ja teimme niiden pohjalta päätökset jokaisen yksittäisen marketin osalta.

Vähittäiskaupan puolella PKO on tehty SOLin kanssa yhteistyötä jo 15 vuoden ajan, joten vuosiin mahtuu monenlaisia vaiheita.

– Kuluneet vuodet ovat olleet kustannussäästöjen hakemista, ja olemme pystyneet yhdessä keskustellen hakemaan sellaisia ratkaisuja, jotka ovat molemmille hyviä. Tätä joustavuutta arvostan suuresti. Kaikista haasteista on selvitty, ja olen itse ollut todella tyytyväinen tähän yhteistyöhön, Härkönen sanoo.

– Toiminnan tarkoitukseemme kuuluu maakuntamme elinvoimaisuuden kehittäminen. Teemme esimerkiksi tiivistä yhteistyötä paikallisten tuottajien ja palvelun tarjoajien kanssa, jotta paikallisia tuotteita olisi entistä enemmän valikoimissamme ja paikallisille ihmisille töitä.

Vahva rooli alueen matkailussa

PKO:lle kuuluu alueella neljä hotellia; Original Sokos Hotellit Kimmel ja Vaakuna Joensuussa sekä Break Sokos Hotelli Bomba ja Kolin huippujen äärellä oleva Break Sokos Hotel Koli, joka valittiin vuonna 2013 vuoden laskettelu- ja retkikohteeksi.

– Me olemme Suomen ainoa Osuuskauppa, jolla on omia hiihtohissejä, lumikissoja ja –tykkejä. Tavoitteenamme markkinajohtajana on myös kehittää uusia juttuja, toimialajohtaja Mikko Hautasaari toteaa.

SOL_Prisma03

- Tavoitteenamme on kehittää koko ajan uusia juttuja, toimialajohtaja Mikko Hautasaari sanoo.

– Esimerkiksi Pielisen rannalla sijaitsevaa Break Sokos Hotel Bombaa uudistetaan parhaillaan allasosastoja ja saunoja myöten. Heinäkuuhun mennessä PKO:lla on kaksi erityyppistä kylpylähotellia, mikä antaa hyvät mahdollisuudet kehittää alueen matkailua.

PKO:lla on jokaisessa hotelliyksikössään oma housekeeping eli hotellisiivous tehdään oman väen toimesta, mutta SOL huolehtii useiden PKO:n ravintoloiden siisteydestä.

– Niin omalla väellämme kuin SOLilla on hyvää osaamista, joten pystymme sparraamaan toisiamme. Aika monessa yrityksessä mietitään, että siivous tehdään joko itse tai se ulkoistetaan. Minä pidän kuitenkin tätä meidän malliamme hyvänä, Hautasaari sanoo.

– Meillä on SOLin kanssa hyvä luottamussuhde. SOL on meille kumppani, joka tasaa meidän kysynnän vaihteluita ja pystymme menemään yhdessä eteenpäin. Tiedämme, että volyymimme tulee tammikuussa tippumaan kolmanneksen, joten on tärkeää, että myös kumppanimme reagoi siihen. SOLilla oli tähän suoraselkäinen toimintamalli ja se, mitä on sovittu, on myös pitänyt.

– Me pidämme SOLia yhteistyökumppanina suuressa arvossa, Hautasaari kiittää.

SOLilainen palveluajattelu käynnisti kumppanuuden

SOL Palvelut Oy:n hallituksen puheenjohtaja Liisa Joronen kävi 1990-luvun alussa S-ryhmän koulutustilaisuudessa Jollaksessa kertomassa osuuskauppojen johdolle SOLilaisesta palveluajattelusta ja johtamistavasta. PKO:n silloinen toimialajohtaja Tommi Moilanen innostui Jorosen esityksestä niin, että pyysi häntä Joensuuhun luennoimaan johtoryhmälle asiakaslähtöisestä asiakaspalvelusta. PKO:lla oli tuolloin paljon pieniä palveluntuottajia vastaamassa siivouspalveluista, ja he halusivat tasaisen laadun kaikkiin toimipisteisiin. Tästä käynnistyi yhteistyö SOLin kanssa.

– PKO oli SOLin ensimmäinen asiakkuus Joensuussa, ja sen myötä perustimme kaupunkiin oman toimiston, SOLin palvelujohtaja Heidi Uotinen kertoo.

Osuuskaupan jäsenmäärä kasvaa

Osuuskaupan omistajuus kiinnostaa seutukunnan ihmisiä ja PKO:n jäsenten määrä on ollut jatkuvassa kasvussa.

– Meidän palvelutarjontamme ja toimintamme laadukkuus ja tehokkuus koetaan hinta-laatu suhteeltaan ja sijainniltaan houkuttelevaksi. Vuodesta 1998 asti olemme jakaneet myös ylijäämäpalautusta, eli olemme niiden harvojen osuuskauppojen joukossa, jotka sitä jakavat, PKO:n viestintäjohtaja Petri Vähä sanoo.

Osuustoiminnallisen yrityksen perusarvoihin kuuluvat ympäröivästä yhteisöstä välittäminen ja henkilökunnan arvostaminen. Yhtiön asiakasomistajat arvostavat omaa paikallista tekemistä. – Olemme myös kirjanneet missioomme maakuntamme elinvoimaisuuden. Teemme esimerkiksi tiivistä yhteistyötä paikallisten tuottajien kanssa, jotta paikallisia tuotteita olisi entistä enemmän valikoimissamme.

Viime vuonna PKO palkittiin Joensuun kaupungin vammaisneuvoston toimesta esteettömyyspalkinnolla. Yrityksen palveluksessa oli vuonna 2016 noin 50 erityistä tukea vaativaa henkilöä erilaisissa työtehtävissä.

Prisma-Joensuu_Solisti

Prisma Joensuu

Teksti: Kari Martiala Kuvat: Kari Martiala ja PKO

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa

SOL Palveluratkaisut

SOL Siivouspalvelut

LUE LISÄÄ AIHEESTA

1 2 3 4 5 6 7 ... 9 »

half-moon
Hartwall Arenalle kelpaa vain paras

Hartwall Arenalle kelpaa vain paras

– Asiakkaamme nauttivat meillä viihteen ensiluokkaisia elämyksiä ja lähtökohdan pitää siis kaikessa muussakin olla huippulaatu, 20-vuotisjuhlia viettävän Hartwall Arenan toimitusjohtaja Kimmo Kivisilta toteaa.

half-moon
Siisti kesäduuni laivalla

Siisti kesäduuni laivalla

Taru Kortelainen on jo kolmatta kesää SOLin laivatiimissä. Hän pelaa jääpalloa ja on jo edustanutkin Suomea MM-kisajoukkueessa. – Joukkuepeleissä pelataan joukkueelle, ei itselle. Olen huomannut, että tämä toimii myös töissä.

half-moon
Asuntomessuilla työskentelee SOLin iloinen messuryhmä

Asuntomessuilla työskentelee SOLin iloinen messuryhmä

Mikkelissä vietetään tänään vuoden 2017 Asuntomessujen avajaisia. Viime vuonna Seinäjoella järjestetyt Asuntomessut houkuttelivat kaikkiaan 130 000 kävijää ihastelemaan uusia kauniita koteja ja Mikkeliin odotetaan saman verran vieraita.

half-moon
Minuuttipeliä Seutulassa

Minuuttipeliä Seutulassa

Samaan aikaan, kun lomalaiset kiinnittävät turvavyönsä, SOL lentokenttätiimi valmistautuu ja on yleensä jo portilla vastassa. Tarkkaa aikataulutusta vaativaa lentokoneiden siivousta ohjataan palkitulla mobiilijärjestelmällä.

half-moon
Siisteys hellii hotellivieraita

Siisteys hellii hotellivieraita

– Jos hotellissa ei ole siistiä, ei auta vaikka seinät olisivat kullatut. SOL on hoitanut Scandic-hotelliemme siivousta toimintansa alusta alkaen 1990-luvulta ja sopeutuu ketterästi tarpeiden vaihteluihin, varatoimitus- ja talousjohtaja Jouko Liimatainen sanoo.

half-moon
Hyvärilä ostaa osaamista

Hyvärilä ostaa osaamista

Hyvärilän Nuoriso- ja matkailukeskus valitsi kumppanikseen SOLin. Aiemmin siivouspalvelut hoidettiin omin voimin. – Heiltä löytyy vahvempaa alan osaamista, kuin meiltä itseltämme, toimitusjohtaja Jason Koukku sanoo tyytyväisenä.