etusiulle artikkeli

JAA

Siisti kesäduuni laivalla

– Tänäkin vuonna jo tammikuussa SOLilta soitettiin, että tulenko taas kesällä töihin, Taru kertoo tyytyväisenä.

SIIVOUSPALVELUT

Siisti kesäduuni laivalla

Taru Kortelainen on jo kolmatta kesää SOLin laivatiimissä. Hän pelaa jääpalloa ja on jo edustanutkin Suomea MM-kisajoukkueessa. – Joukkuepeleissä pelataan joukkueelle, ei itselle. Olen huomannut, että tämä toimii myös töissä.

Kaksi vuotta sitten, tuolloin 18-vuotias Taru Kortelainen etsi kesätöitä.

– Lähetin silloin hakemuksia tosi moneen paikkaan ja osasta ei tullut edes vastausta, mikä tuntui aika kurjalta, Taru kertoo.

– SOLista olin kuullut että sinne otetaan myös nuoria töihin. Olinkin sitten tosi iloinen, kun sain kutsun työhaastatteluun. Sinne meneminen kyllä jännitti aika lailla, mutta haastattelussa olikin rento tunnelma ja sain töitä laivasiivouksesta.

Sen jälkeen Tarun ei sitten ole tarvinnutkaan odotella vastauksia työhakemuksiin.

Kotonakaan ei tee mieli tehdä enää mitään siivoustöitä ”sinne päin”. 

– Jo tammikuussa SOLilta soitettiin, että tulenko taas kesällä töihin. Viime syksynä olisin myös voinut jäädä tekemään tuntitöitä, mutta koulu olisi siitä varmaan kärsinyt.

– Se on varmaan hyvä mahdollisuus myöhemmin, vaikka opintojen rahoittamiseen.

Taru kertoo saaneensa työhön ja työvälineisiin hyvän perehdytyksen ja käsitys siivouksesta on myös muuttunut.

– Kotonakaan ei tee mieli tehdä enää mitään siivoustöitä ”sinne päin”. Tykkään siitä, että on puhdasta.

– Lisäksi olen saanut meriturvallisuuskoulutuksen.

– Laivalla töitä tehdään reippaaseen tahtiin ja se sopii minulle, eikä ole kunto loppunut kesken, nuori urheilija toteaa hymyillen.

– Itse asiassa alkuun joku työkaveri ihmetteli, miten nuori lukiolaistyttö innostuu tällaisesta työstä.

Toisinaan laivamatkustajat kyselevät neuvoja esimerkiksi siitä, missä jokin ravintola on?

– On mukava samalla tehdä myös asiakaspalvelutyötä ja olla avuksi.

 

Monikulttuurisuus kiehtoo

Laivalla vahva työyhteisöllisyys ja me-henki tuntuivat Tarun mielestä heti hyvältä.

– Olen talvellakin pitänyt yhteyttä viime kesän työkavereihin ja suurin osa heistä tuli tänäkin kesänä laivalle töihin.

– Esimiehet ja tiimi ovat todella mukavia ja vaikka työ välillä on hektistä, sitä tehdään hyvällä mielellä ja kaikki auttavat toisiaan aina tarpeen mukaan. Eihän sitä voi koskaan etukäteen tietää kuinka paljon siivottavaa kussakin hytissä on.

Työtiimin monikulttuurisuudesta Taru pitää ja monien työkavereiden kanssa yhteinen työkieli onkin englanti.

– Samalla saan hyvää enkkutreeniä, kun tulee puhuttua sitä päivittäin ja oppii uusia sanoja. Monet asiakkaat puhuvat myös ruotsia eli senkin kanssa pärjään nykyään paremmin.

Taru toteaa, että yksi ehdoton työpaikan plussapuoli on myös laivasiivoojien ruokaetu.

– Se ruoka on oikeasti tosi hyvää ja monipuolista.

Laivat, joita Taru tällä hetkellä siivoaa, lähtevät aamulla Tallinnaan ja palaavat Helsinkiin alkuillasta.

– Olemme laivalla koko työvuoron ajan. Myöhemmin kesällä siirryn siivoamaan Viking Linen Gabriellaa ja Mariellaa, silloin kun ne ovat satamassa.

– Tänä kesänä pidin myös kolmen viikon loman. Ja laivoihin en ole vieläkään kyllästynyt vaan käyn itsekin risteilyillä.

 

Puolustava pelinrakentaja

Taru on harrastanut urheilua lähes koko ikänsä. Hän pelasi vielä 17-vuotiaana B-poikien Suomi-sarjan puolustajana ja kovaotteinen tyttö jakoi pukuhuoneen hyvät jutut ja huumorin poikien kanssa. Tarun mielestä urheilussa on monia oppeja, joita voi hyödyntää myös työssä.

– Joukkuepeleissä pelataan joukkueelle, ei itselle. Olen huomannut, että tämä toimii myös töissä. Kun jokainen tekee oman osuutensa mahdollisimman hyvin ja huomioi myös koko tiimin niin jokaisesta työpäivästä selvitään voittajina.

– Vuosi sitten jätin jääkiekon hetkeksi syrjään, kun tuntui että päivistä tulee niin pitkiä, että koulu kärsii. Siirryin kakkoslajini eli jääpallon harrastajaksi. Olen pelannut poikien kanssa ja naisten joukkueessa. Kuluneen talven pelasin Ruotsissa jääpallon naisten sarjaa ja pelimatkat tein lentäen ja usein pelipaikoille oli vielä tuntien bussimatka.

– Viime vuonna osallistuin Suomen joukkueessa naisten jääpallon MM-kisoihin Minnesotassa. Nyt tavoitteena on Kiinan MM-kisat. Lisäksi aloitin myös jääkiekon uudelleen ja pelaan naisten joukkueessa.

 

Palkka menee säästöön

Viime kesän palkkoja Taru on käyttänyt maltillisesti ja ostanut lähinnä vain jotain pientä. Tarulle jäi siis kesän palkasta myös vähän rahaa viime helmikuun MM-kisojen matkakuluihin.

– Etsin pientä vuokra-asuntoa metron varrelta ja säästän vuokraan rahaa. Tarkoitus on tehdä myös töitä ympäri vuoden niin paljon kuin mahdollista.

Taru on käynyt lukion urheiluluokalla ja tulevaisuuden suunnitelmat ovat vielä auki.

– Voisin ehkä opiskella urheiluhierojaksi tai tehdä töitä liikunnan parissa esimerkiksi jossain urheilutalossa. Myös armeijan käyminen kiinnostaa. Nyt haluan saada työkokemusta ja antaa ajatusten kypsyä.

SOL tarjoaa töitä sadoille nuorille

Reilu peli ja kunnollinen perehdytys takaavat nuorille mahdollisuuden onnistua kesäduunissa. SOL on jälleen tänä kesänä jälleen yhteistyökumppanina Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa, jonka tarkoitus on haastaa työnantajat tarjoamaan nuorille enemmän ja laadukkaampia kesätyöpaikkoja.

Teksti: Mirkka Kortelainen Kuva: Vaula Aunola

SOL Siivouspalvelut

LUE LISÄÄ AIHEESTA

1 2 3 4 5 6 7 ... 11 »

half-moon
Sairaalan kumppanina

Sairaalan kumppanina

SOL huolehtii Tampereen yliopistollisen sairaalan ei-hoidollisten tilojen puhtaudesta. – Hyvään kumppanuuteen kuuluu mielestäni aktiivinen vuoropuhelu, Taysin vastuualuejohtaja Hannele Heino toteaa.

half-moon
Joutsenmerkin arvoista hotellisiivousta

Joutsenmerkin arvoista hotellisiivousta

SOL sai Joutsenmerkin hotellisiivouksen toimialalle ensimmäisenä Suomessa. Arvostetun Pohjoismaisen ympäristömerkinnän hakeminen oli yksi Sitoumus 2050 -ympäristöohjelman lupauksista.

half-moon
Pesula potenssiin kymmenen

Pesula potenssiin kymmenen

Valtakunnallisesti palvelevan SOL Yrityspesulan käytävillä kiiltää pitkä rivi erilaisia pesukoneita ja jälkikäsittelyhallin täyttävät monenlaiset laitteet. Tuhannet tekstiilit puhdistuvat päivittäin ammattilaisten huomassa.

half-moon
Evirassa osataan varautua kaikkeen

Evirassa osataan varautua kaikkeen

– Laboratoriotiloissa vaaditaan erityisosaamista myös SOLilaisilta ja vaikka he ovat toisen yrityksen palkkalistoilla, ovat he olennainen osa meidän tiimiämme, Eviran turvallisuuspäällikkö Kari Paunonen toteaa.

half-moon
Johtajat vaihtoivat duunia

Johtajat vaihtoivat duunia

Original Sokos Hotel Pasilan ja Helsingin Vaakunan johtaja Mika Mustasilta tempaisi syksyllä International Housekeeping viikolla ja tarttui kerroshoitajan hommiin yhdessä Pasilan hotellipäällikkö Jani Hintikan kanssa. – Kerroshoitajat ovat arjen sankareita, joiden työpanos on hotellin menestyksen kannalta aivan ehdoton juttu.

half-moon
Klaidis Ahvenainen opiskeli esimieheksi

Klaidis Ahvenainen opiskeli esimieheksi

Palveluesimies Klaidis Ahvenaisen toi Suomeen rakkaus ja samalla ravintola-ala vaihtui siivoukseen. Nykyään hän toimii Silja Linen tiimin esimiehenä.