etusiulle artikkeli

JAA

Pienet teot tuovat iloa työpäiviin

– Voit helposti tehdä palveluksen itsellesi, työkaverillesi ja työyhteisöllesi esimerkiksi hoitamalla jonkin huomaamasi pikkutehtävän pois päiväjärjestyksestä heti sen sijaan, että lähdet etsimään sille tekijää, Toomas Sjöman vinkkaa.

TYÖHYVINVOINTI, PESULAPALVELUT

Pienet teot tuovat iloa työpäiviin

Työhyvinvointiin voi jokainen vaikuttaa. Kannustaminen, kiittäminen ja välittäminen tepsivät. SOL Yrityspesulan nuori palvelumyyjä Toomas Sjöman veti työpaikallaan arjen työhyvinvoinnin teemaviikot, jolla saatiin uutta kipinää yhteisiin työpäiviin.

Idea syntyi vuosittaisilla SOL-päivillä, jossa aiheesta oli puhumassa työhyvinvointikykyguru Marja-Liisa Manka. Esitys kosketti erityisesti Aurinkopesulan nuorta palvelumyyjää Toomas Sjömania.

Teemaviikkojen anti vaikutti pysyvästi työilmapiiriin.

– Tilaisuudessa puhkesi mainio keskustelu, ja minäkin sitten pohdin ääneen, mitä konkreettista omalla työpaikalla voisi tehdä. Enkä todellakaan arvannut, että puheenvuoroni johtaisi siihen, että pääsisin itse toteuttamaan ehdotustani. Palvelujohtaja Jaana Kokko tarttui kuitenkin ideaani ja näytti pian vihreää valoa kokeilulle, Toomas kertoo tyytyväisenä.

Niinpä Tuomas perehtyi asiaan ja valmisteli viikkokokouksiin alustuksia työyhteisön sosiaalisen kanssakäymisen kulmakivistä.

– Pidimme teemaviikot, joihin liittyi erilaisia tehtäviä, jotka löytyvät edelleen taukohuoneen seinältä hauskojen piirroskuvien kera muistuttamassa meitä näiden asioiden tärkeydestä joka päivä. Ensimmäinen teema oli yksinkertaisesti tervehtiminen ja sen jälkeen paneuduimme muun muassa kannustamiseen, kiittämiseen ja välittämiseen.

SOLyrityspesula

- Liki neljä metriä leveällä mankelilla huolittelee helposti suuremmatkin tekstiilit, Katrin Mühlmann sanoo.

 

Kaikki lähtivät innolla mukaan

Tehtäväksi tuli myös hiljainen hyvä teko.

– Voit helposti tehdä palveluksen itsellesi, työkaverillesi ja työyhteisöllesi esimerkiksi hoitamalla jonkin huomaamasi pikkutehtävän pois päiväjärjestyksestä heti sen sijaan, että lähdet etsimään sille tekijää.

Tunnemme toisemme nyt paljon paremmin.

Kaikki lähtivät kokeiluun innolla mukaan.

– Alkuun ehkä vähän naurattikin, kun tehtävät olivat toisaalta niin yksinkertaisia, aivan tavallista arkea, mutta silti nuo tärkeät asiat saattavat varsinkin kiireessä helposti unohtua. Esimerkin voima on myös suuri eli tee itse niin kuin toivoit muidenkin toimivan. Turha lapsellekaan on saarnata pyöräilykypärän käytön tärkeydestä, jos ei itse käytä kypärää.

Teemaviikkojen anti vaikutti pysyvästi työilmapiiriin ja hyvistä tavoista tuli osa toimintakulttuuria.

– Yhteishenki on selvästi tiivistynyt ja teemme töitä tiukasti tiiminä, jossa jokaista arvostetaan ja siviiliasioistakin jutellaan. Tunnemme toisemme nyt paljon paremmin.

Työyhteisön hyvän ilmapiirin ovat huomanneet myös taloon tulleet uudet työntekijät.

– Saamme siitä kiitosta jatkuvasti, palveluesimies Henna Paukkunen vahvistaa.

 

Työelämään pitää kasvaa

Toomas kertoo, että kiinnostui työhyvinvoinnista omaa työuraa pohtiessaan.

– Ylioppilaaksitulon jälkeen opiskelin vuoden yliopistossa, muttei se ollutkaan minun juttuni ja viisi vuotta sitten, 21-vuotiaana, aloitin sitten täällä yrityspesulassa pyykkärinä.

Toomas sai työpaikalla oppia ja tukea.

– Työyhteisö auttoi minua kasvamaan ja sain lisää itseluottamusta. Muutaman vuoden kuluttua tein sitten tärkeän päätöksen, etten enää tee vain töitä vaan aion sitoutua työpaikkaani. Kuten Reino Nordinin Albatrossissa lauletaan, ”ei kutsumuksen mukaan satu jokaiselle työt”, mutta voit kuitenkin itse paljon vaikuttaa siihen minkälaisia työpäiväsi ovat.

Tällä hetkellä Toomas tekee töitä pesulan huoltomiehenä.

– Olen kiitollinen SOLille siitä, että yrittelijäisyyteni on palkittu ja olen saanut mahdollisuuden edetä työuralla. Kun arkisin valveillaoloajasta kuluu noin puolet työpaikalla, niin onhan se tosi tärkeää, että töissä asiat sujuvat mukavasti. Silloin sitä jaksaa hymyillä kotonakin, Toomas toteaa lopuksi.

 

Teksti ja kuvat: Vaula Aunola

SOL Pesulapalvelut

LUE LISÄÄ AIHEESTA

1 2 3 4 5

half-moon
Mitä hyvää sinulle kuuluu?

Mitä hyvää sinulle kuuluu?

– Jokaisella on oikeus turvallisiin työolosuhteisiin ja iloiseen työilmapiiriin. Kaikki toimintamme perustuu ihmiseltä ihmiselle -ajatteluun, kuvaa henkilö- ja lakiasiainjohtaja Timo Sairanen

half-moon
Onnea voittajille!

Onnea voittajille!

Vuosittaisesta SOLin laatupalkinnosta kisattaessa keskeisimmät kriteerit ovat asiakassuuntautuneisuus, henkilöstön hyvinvointi ja taloudelliset tulokset. Myös loistava kehitys voi tuoda palkinnon.

half-moon
Jukka-Pekka Lukkarila

SOL SPONSSI: Vääntäen voittoon

Kädenväännössä EM- ja MM-tason mitaleja pokannut Lumijoella asuva, Oulunsalon Taistoa edustava Jukka-Pekka Lukkarila nappasi tällä kertaa SOLin SPONSSI-apurahan.

half-moon
Reilun pelin säännöillä

Reilun pelin säännöillä

Luottamusmies Janne Forsman toimii SOLin työntekijöiden päätoimisena edustajana ja neuvottelee työnantajan kanssa monenlaisista asioista. - On itsestään selvää, että kaikkia sopimuksia pyritään noudattamaan.

half-moon
SOL sai työhyvinvointipalkinnon

SOL sai työhyvinvointipalkinnon

SOL sai Terveellinen työ – palkinnon ansioistaan toukokuussa 2017.