etusiulle artikkeli

JAA

Uutta potkua työpäivään

Päivän aikana kohdepäällikkönä Heidi Paananen pysähtyy hetkeksi mielikuvaharjoituksen avulla rauhoittumaan. – Sen jälkeen saan enemmän aikaan ja asiat myös päätökseen, mikä ennen tuotti vaikeuksia.

TYÖHYVINVOINTI

Uutta potkua työpäivään

Helsinki-Vantaan lentokentällä kohdepäällikkönä työskentelevä Heidi Paananen, on kokenut hektisen työympäristön paineet ja saanut voimia jaksamiseen coachauksesta.

Kun työelämä tuntuu vievän voimat ja riittämättömyyden tunteet valtaavat mielen, kannattaa hakea apua. 

Opin jakamaan vastuuta muille.

SOLin palveluksessa lentoaseman kohdepäällikkönä Heidi Paananen koki olevansa oravanpyörässä, josta ei pystynyt hyppäämään pois omin voimin.

– Työympäristö on todella hektinen ja omaa jaksamista on vaikea järkeistää ja vetää rajoja omalle tekemiselle. Arki myös muokkaa toimintatapoja ja vaikka järki sanoisi muuta, omaa tekemistä on todella vaikeaa muuttaa, Paananen sanoo.

– Työssä tulee muutoksia koko ajan ja tuntuu, että ei voi itse vaikuttaa asioihin. Työnteosta tulee helposti paikasta toiseen juoksemista. Tuntui, että minun kuuluu tehdä kaikki se, mitä ikinä päivän aikana tulee vastaan. Ja mihinkään ei voinut sanoa ei.

Työskentely lentoaseman turvatarkistetulla alueella, jossa kaikki se mitä saa tehdä ja milloin, on saneltu valmiiksi. Työntekijöiden ei tarvitse olla itse aktiivisia, koska kaikki on saneltu valmiiksi.

– Tämä ohjaa työntekijöitä niin, että he eivät työskentele omatoimisesti. Minä en puolestani osannut oikaista tätä käyttäytymistä. Joku saattoi esimerkiksi soittaa minulle kotiin myöhään illalla, että missä pölynimuri onkaan? Ei ole kuitenkaan tarkoitus, että esimies juoksee viemässä työntekijöille työvälineitä.

– Olin lisäksi ylitunnollinen, kuvittelin, että kaikki pitää pystyä hoitamaan ja jaksamaan. Se vaikutti vähitellen kotielämäänkin. Lopulta tiesin itse, että tämä pitää saada loppumaan, mutta en osannut. Ylisuoritin ja olin koko ajan kiinni työssä, ympäri vuorokauden.

Halusin päästä oravanpyörästä

– Suhtauduin coachaukseen aluksi epäilevästi, että vieläkö lisää tekemistä, mutta halusin kokeilla mitä tahansa päästäkseni eroon oravanpyörästä. 

Heti ensimmäisen tapaamisen aikana hänestä tuntui, että jokin ovi avautui ajatuksissa.

– Kokemus oli aivan huippu, koin todellisen henkilökohtaisen kasvukehityksen. Opin luopumaan ylikontrolloivasta asenteesta ja jakamaan vastuuta muille henkilöille. Ymmärsin, etten voi mennä esimiehen tai työntekijöiden taakse, vaan olen itse vastuussa siitä mille itseni altistan ja miten paljon vaadin itseltäni. On turhaa syyttää muita. Se oli sykähdyttävä kokemus.

Paananen löysi coachauksen myötä myös jokapäiväisen mielikuvaharjoitteen, jonka avulla arkea pystyy hallitsemaan. 

– En anna enää imaista itseäni mukaan hallitsemattomaan kiireeseen. Työskentely on tullut paljon toimivammaksi ja kehittynyt parempaan suuntaan.

– Otan päivän aikana aikaa rauhoittumiseen 10 minuuttia, kuvittelen itseni johonkin rauhalliseen paikkaan, vaikka kalliolle meren rannalle. Sen jälkeen saan enemmän aikaan ja asiat myös päätökseen, mikä ennen tuotti vaikeuksia. 

Coachauksen myötä otettiin käyttöön myös ajanseurantalomake, johon kirjattiin kaikki päivän aikana tehdyt työt.

– Sen myötä oppi hyvin nopeasti, mikä on ollut turhaa. Opin priorisoimaan ja näin, mikä on tuloksen kannalta tärkeää.

Hyvää kannattaa jakaa ja Paananen onkin käynyt coachauksessa esiin tulleita asioita läpi kollegoiden; palveluesimiesten, palveluohjaajien ja palveluvastaavien kanssa.

– Coachauksen ideana onkin viedä tätä oppimaamme eteenpäin, hän sanoo.

Motivaatio syttyy hyödyistä

Heidin coachauksesta vastannut SOLin henkilöstön kehitysjohtaja Merja Oljakka kertoo, että Heidi oli miellyttävä coachattava.

– Heidin motivaatio syntyi havaitun hyödyn myötä. Hän oli ja on hyvin työorientoitunut, mutta osaa nyt myös jakaa vastuuta. 

Merja_OLjakka_naytto

Kehitysjohtaja Merja Oljakka

– Heidillä on tahtotila voida paremmin, niin että vapaa-aikaa ja voimia jää elämän muihinkin alueisiin. Aina ei tarvitse olla tavoitettavissa, tehtäviä voi jakaa ja priorisoida. Hän pääsi mielestäni melko nopeasti sisään coachaukseen ja käytimme apuna aluksi myös erilaisia työkaluja, kuten mielikuvaharjoitteita ja ajanhallinnan seurantavälineitä, Oljakka kuvailee.

– Heidillä on korkea motivaatiotaso ja hän siirsi oppia myös eteenpäin omalle tiimilleen, jolloin koko työyhteisö hyötyi ja oppi ottamaan vastuuta omista tekemisistään.

Menetelmä sopii sekä ryhmille että yksilöille. Oljakalla on ollut tähän mennessä 12 coachattavaa, osa ryhmiä ja osa yksilöitä. Kokemukset ovat olleet hyviä.

- Tässä näkee oivaltamisen ilon, sekä sen mihin tilanteisiin coaching sopii, hän sanoo.

SOLissa coaching sovitaan aina erikseen ja se lähtee tarpeesta. Tarve voi tulla esille esimieheltä  tai itse coachattavalta. Kysyntää on ollut myös ryhmäcoachingille.

Coaching kuuluu luontevana osana jo nyt  muun muassa esimiesvalmennukseenja työhyvinvointimentoreitten valmennukseen. Coachingin ideana on auttaa coachattavaa löytämään  ja ottamaan käyttöönsä omat voimavaransa ja osaaminen. Coachingissa siis haetaan vahvuuksia, joita pyritään edelleen vahvistamaan sekä autetaan toista itse oppimaan opettamisen sijasta

– Coach auttaa coachattavaa maksimoimaan omaan osaamisensa  ja siirtymään ongelmakeskeisyydestä ratkaisukeskeisyyteen, Oljakka kuvailee.

Tavoitteena on siis nähdä ja kuvata, miten asiat ovat prosessin jälkeen, tavoitteen asettaminen onkin tärkeää ja samalla haastavaa coachingin alussa. Coachin roolina on ennen kaikkea tukea ja haastaa, sekä tarvittaessa tuoda erilaisia työkaluja, jotka auttavat coachattavaa löytämään ja oivaltamaan omat voimavaransa. Menetelmänä coaching on siis ratkaisu-/ tuloskeskeinen ja systemaattinen vuorovaikutussuhde. Monet teoriat ja tieteenalat vaikuttavat coachingin taustalla,  muun muassa  kognitiivinen psykologia, positiivinen psykologia, aikuiskasvatustiede, systeemiteoria, neurotiede, johtamistieteet ja urheiluvalmennus.

- Coachingin hyötyjä ovat nopeampi tiimiyttäminen sekä omien voimavarojen ja kyvykkyyden saaminen käyttöön sekä vastuiden ja velvollisuuksien selkiyttäminen. Samalla opitaan hyödyntämään myös muiden osaamista. Esimiestyö on yhä enemmän valmentavaa ja tästä saa siihen erinomaisia eväitä, Oljakka sanoo.

Teksti Kari Martiala Kuva Antero Aaltonen

SOL Työhyvinvointi

LUE LISÄÄ AIHEESTA

1 2 3 4 5

half-moon
Mitä hyvää sinulle kuuluu?

Mitä hyvää sinulle kuuluu?

– Jokaisella on oikeus turvallisiin työolosuhteisiin ja iloiseen työilmapiiriin. Kaikki toimintamme perustuu ihmiseltä ihmiselle -ajatteluun, kuvaa henkilö- ja lakiasiainjohtaja Timo Sairanen

half-moon
Onnea voittajille!

Onnea voittajille!

Vuosittaisesta SOLin laatupalkinnosta kisattaessa keskeisimmät kriteerit ovat asiakassuuntautuneisuus, henkilöstön hyvinvointi ja taloudelliset tulokset. Myös loistava kehitys voi tuoda palkinnon.

half-moon
Jukka-Pekka Lukkarila

SOL SPONSSI: Vääntäen voittoon

Kädenväännössä EM- ja MM-tason mitaleja pokannut Lumijoella asuva, Oulunsalon Taistoa edustava Jukka-Pekka Lukkarila nappasi tällä kertaa SOLin SPONSSI-apurahan.

half-moon
Pienet teot tuovat iloa työpäiviin

Pienet teot tuovat iloa työpäiviin

Työhyvinvointiin voi jokainen vaikuttaa. Kannustaminen, kiittäminen ja välittäminen tepsivät. SOL Yrityspesulan nuori palvelumyyjä Toomas Sjöman veti työpaikallaan arjen työhyvinvoinnin teemaviikot, jolla saatiin uutta kipinää yhteisiin työpäiviin.

half-moon
Reilun pelin säännöillä

Reilun pelin säännöillä

Luottamusmies Janne Forsman toimii SOLin työntekijöiden päätoimisena edustajana ja neuvottelee työnantajan kanssa monenlaisista asioista. - On itsestään selvää, että kaikkia sopimuksia pyritään noudattamaan.

half-moon
SOL sai työhyvinvointipalkinnon

SOL sai työhyvinvointipalkinnon

SOL sai Terveellinen työ – palkinnon ansioistaan toukokuussa 2017.